Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Dacă beneficiezi de cafea la serviciu, ar trebui să ţi se reţină din salariu valoarea beneficiului.
Angajatorul care oferă cafea angajaţilor le poate diminua salariile cu valoarea beneficiului acordat.
Iată de ce uneori poate că este bine să vii cu cafea de acasă. ???? Valabil şi pentru ceai sau apă.

Conform prevederilor Codului Fiscal, art.76, reprezintă avantaje în natură, bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei.
Astfel, contravaloarea cafelei, a apei, sau a ceaiurilor achiziționate de către o companie și acordate gratuit pentru consumul angajaților, este considerată avantaj ȋn natură și asimilată salariilor, fiind supusă unor cote de impozitare.

Pentru cafea, apă sau ceai se datorează impozit şi contribuţii
Contravaloarea produselor se ia ȋn considerare la stabilirea venitului din salarii (impozabil cu cota de 10%) și se impozitează ȋn luna ȋn care au fost primite.
Totodată, contravaloarea cafelei și a apei acordate gratuit salariaților nu este prevăzută printre excepțiile de la plata contribuțiilor, aceasta ȋnsemnȃnd că intră ȋn baza de calcul a contribuțiilor. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor și avantajelor ȋn natură primite de angajat se anexează la statul de plată  (art. 76 – norme metodologice).
Asta înseamnă că un angajat, dacă beneficiază de aceste gratuităţi, ar trebuie să primească un salariu diminuat cu cel puţin valoarea contribuţiilor aferente avantajului primit.

Cheltuiala cu apa, cafeaua, ceaiurile acordate nu reprezintă cheltuială de protocol, deoarece protocolul se stabileşte în relaţiile cu terţii, şi nu cu salariaţii proprii.
Potrivit legii, nu poate fi încadrată la cheltuielile de protocol ale firmei, ea trebuie alocată în sarcina angajatului şi impozitată la salariu.
Ȋn practică ȋnsă, majoritatea companiilor ȋncadrează această cheltuială la cheltuieli pentru protocol firmă (deductibile ȋn limita de 2% la calcul de impozit pe profit – pentru firmele plătitoare de impozit pe profit), astfel că nu se mai introduce ȋn veniturile salariale.
Ȋncadrarea la astfel de cheltuieli trebuie ȋnsă justificată, altfel angajatorul ar putea opta pentru acordarea unei prime.
De exemplu, o companie care are un număr mare de clienți, cu care are întâlniri frecvente la sediul companiei, ar putea justifica aceste cheltuieli ca fiind efectuate ȋn beneficiul clienților și nu al angajaților.

Situaţii când apa şi ceaiul nu sunt avantaje în natură
Nu se consideră avantaj în natură apa acordată salariaţilor în perioadele caniculare.
Pentru perioada caniculară, OUG 99/2000 prevede obligaţia angajatorilor de a acorda salariaţilor care lucrează în aer liber o cantitate de apă între 2 -4 litri/persoană/zi.
De asemenea, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure pentru salariaţii care lucrează în aer liber ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/zi.
Din punct de vedere fiscal, în aceste cazuri, cheltuiala nu reprezintă avantaj în natură acordat salariatului, şi este deductibilă la calculul impozitului pe profit.

Cafeaua de (la) serviciu 🙂
Consumul de cafea pare a fi o necesitate la serviciu, în majoritatea domeniilor de activitate. 
Dacă ceaiul este o băutură de savurat în tihnă, cu care timpul este generos, cafeaua este oarecum licoarea oamenilor grăbiți şi puşi pe fapte. Activitatea zilnică are gust mai bun cu cafea, ideile bune încep cu o cafea bună, afacerile se ivesc la cafea, comunicarea este mai bună şi mai stimulantă cu o cafea, de aceea poate că nici nu este exagerată convingerea că în spatele oricărei persoane de succes se află o cantitate considerabilă de cafea 🙂

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii! Oricum, cafeaua este genială 🙂