Discutăm astăzi despre Legea nr. 360 din 2023, adoptată în data de 29 noiembrie 2023 și completată cu HG nr. 181 din 28 februarie 2023, act normativ ce reprezintă normele de aplicare.

Este un subiect important pentru orice profesionist din domeniul resurselor umane și pentru angajatori deopotrivă deoarece sunt modificări importante de care vom ține cont în toate activitățile ce vizează regimul pensiilor în 2024 și nu numai.

Un aspect important de care să ținem cont, în lumina noilor modificări, este că după împlinirea vârstei de 70 de ani, activitatea salariatului poate continua.

Așadar, iată că salariul se poate cumula cu pensia fără niciun impediment, nici pentru salariat, nici pentru angajator. Este o veste bună, pe care o primim cu încredere, pentru că ușurează relațiile de muncă în situațiile în care numeroși angajați au în plan continuarea activității și după pensionare.

De asemenea, ținem cont și de faptul că vârsta standard de pensionare devine unitară, de 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Și mai multe informații noi despre regimul pensiilor în România, vă oferim în materialul de astăzi și vă invităm să ne urmăriți pentru și mai multe articole care vor viza subiectul administrării de resurse umane și modificările legislative de interes pentru profesioniștii HR și pentru angajatori.

 

Ce aduce nou Legea nr. 360 din 2023 pentru subiectul pensiilor în România?

 

Așa cum bine știm, legea intră în vigoare în principal de la 01 septembrie 2024, dar sunt anumite prevederi ce se aplică începând cu 01 ianuarie 2024.

 

Iată prevederile ce se aplică începând cu data de 01 ianuarie 2024: 

  • Se majorează punctul de pensie
  • Se introduce opțiunea privind continuarea activității până la 70 de ani in baza aceluiași contract de munca
  • Termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii devine de 45 de zile

 

Iată și alte aspecte importante pe care trebuie să le cunoaștem cu privire la regimul pensiilor, în lumina noilor modificări:

 

  • Nouă lege reglementează faptul că vârsta standard de pensionare este 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. 
  • Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

 

Atenție la faptul că atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexă nr. 5.

 

  • Legea detaliază modul în care se schimbă calculul pensiei.

 

Mai exact, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Valoarea punctului de referință este de 81 de lei, la data intrării în vigoare a prezenței legi

Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezenței legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rată medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzută pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majorează cu 13,8% și este de 2.032 de lei.

Legea mai prevede că toate pensiile stabilite în actualul sistem de pensii se vor recalcula folosind noile reguli, iar pensiile recalculate astfel nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

 

  • Există prevederi speciale pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani  și anume că vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, perioada cea mai mică de reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplică în cazul femeilor care au crescut un copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, în cazul femeilor ce au născut și crescut cel puțin șapte copii.

 

  • Reducerea vârstei de pensionare menționate mai sus pentru femei se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

 

  • Legea prevede și acordarea unor puncte de stabilitate pentru stagiul contributiv de peste 25 de ani astfel:

 

a) 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

 

  • Persoanelor care se pensionează până la dată de 31 august 2024 li se aplică prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii și ale celorlalte acte normative incidente, dar și acestea vor beneficia de recalculare, în baza noii legi.

 

  • Noutatea adusă de legea 360/2023 este că persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv, începând cu dată intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

 

Aceste prevederi nu se aplică următoarelor cazuri:

  1. Persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
  2. Persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
  3. Persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;
  4. Persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.

 

După vârstă de 70 de ani angajații își pot continua activitatea în baza unui contract de muncă, cumulând pensia cu salariul.

 

Iată modificările aduse la Legea Pensiilor, modificări de care trebuie să ținem cont pentru conformare deplină cu legislația în vigoare. Revenim în următoarea perioadă cu și mai multe articole de interes pe tema pensiilor, a legislației muncii, a contribuțiilor sociale pentru angajați și pentru angajatori. Sunt subiecte pe care ne dorim să le abordăm pentru o bună înțelegere a tuturor aspectelor care guvernează modul în care se desfășoară relațiile de muncă pentru toți clienții noștri și pentru toți partenerii noștri.

 

Ai nevoie de o echipă externalizată de HR?

 

La Accountess, oferim servicii care vin în întâmpinarea nevoilor clienților noștri în așa manieră încât obiectivele specifice din domeniul resurselor umane să fie realizate corect și complet de profesioniștii noștri, oricât de complexe ar fi:

  • Servicii de HR intern (asistență post recrutare și servicii periodice)
  • Administrare de personal de la A la Z
  • Servicii complete de salarizare
  • Servicii administrative complete în domeniul resurselor umane
  • Consultanță și asistență în domeniul resurselor umane

 

Te invitam să ne contactezi dacă în compania ta ai nevoie de o echipă externalizată de HR care să preia sarcinile și responsabilitățile aferente unei buni gestiuni de resurse umane. Experiența și portofoliul bogat de clienți mulțumiți ne recomandă pentru proiecte care vizează conformarea deplină cu legislația în vigoare și consolidarea unui climat optim pentru dezvoltarea unui culturi organizaționale cu succes maxim.

 

Cristina Davidescu

Cristina Davidescu
HR & PAYROLL MANAGER ACCOUNTESS

 

Iei în calcul externalizarea serviciilor de resurse umane în compania ta? Dă-ne un semn și un consultant va reveni către tine în cel mai scurt timp.

 

Contactează-ne pentru externalizarea serviciilor de HR în compania ta.

 

Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook, precum și contul de Linkedin pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole de interes.