Ocupați cu febra sfârșitului de an și, poate, cu gândul deja la Sărbători, există șanse să uităm că mai avem timp să facem un cadou și celor mai puțin privilegiați. Astfel, dacă nu ați efectuat sponsorizări anul acesta și doriți să o faceți ajutând o cauză socială, vă reamintim că până la finalul anului veți putea redirecționa către ONG-uri (asociații și fundații), unități de cult, grădinițe, școli, etc. sumele ce pot fi scăzute din impozitul pe venit micro/ impozitul pe profit în condițiile prezentate mai jos:

Condiții sponsorizare plătitori de impozit micro 1% sau 3%

  • Deducere: sponsorizarea efectuată se scade din impozitul pe venit până la nivelul valorii de 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care s-au înregistrat cheltuielile respective.
  • Este necesar să fie încheiat un contract de sponsorizare cu organizația nonprofit aleasă. ONG-ul sau Unitatea de Cult să fie înscrise în Registrul entităților/unităților de cult la data încheierii contractului, verificarea se poate face la dresa:  https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/
  • Plata sponsorizării trebuie efectuată direct către ONG-ul ales, prin virament bancar sau numerar. Pentru trimestrul IV 2022 plata sponsorizării poate fi realizată până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv.

 

Condiții sponsorizare plătitori de impozit pe profit

  • Deductibilitate: sponsorizarea efectuată se scade din impozitul pe profit la o valoare reprezentând minimul dintre 0.75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit;
  • Este necesar să fie încheiat un contract de sponsorizare cu organizația nonprofit aleasa. ONG-ul sau Unitatea de Cult să fie înscrise în Registrul entităților/unităților de cult la data încheierii contractului, verificarea se poate face la adresa:  https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/
  • Plata sponsorizării trebuie efectuată direct către ONG-ul ales, prin virament bancar sau numerar. Pentru trimestrul IV 2022 plata sponsorizării poate fi realizată până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv.

 

Alte mențiuni:

  • Sponsorizările efectuate către grădinițele de stat, școli precum și alte sponsorizări potrivit Legii 32/1994 pot fi deduse de asemenea din impozitul pe profit datorat în limitele prezentate mai sus (cele pentru plătitorii de impozit pe profit).
  • Noutate: În situația în care la finalul anului se constată faptul că entitatea putea să sponsorizeze o sumă mai mare, potrivit limitelor stabilite de lege și prezentate mai sus, atunci diferența de sponsorizare rămasă neutilizată (chiar și după utilizarea eventualelor sume reprezentând sponsorizări reportate din anii precedenți) se va putea redirecționa din impozitul pe profit/impozitul pe venit, după caz, în limita valorii astfel calculate,  în termen de maximum 6 luni de la data depunerii declaraţiei anuale de impozit pe profit respectiv declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferentă trimestrului IV 2022.

Mai concret,  această diferență de sponsorizare nu va fi scăzută din impozitul pe profit/pe venit micro de plată așa cum se procedează cu sponsorizările efectuate/plătite în timpul anului. Redirecționarea sumei sa va face către ONG-ul ales de către Organul Fiscal după depunerea declarațiilor finale de impozit pe profit/impozit micro respectiv după depunerea unui fomular de redirecționare a sponsorizărilor.

  • Noutate : Sponsorizările efectuate după 1 Ianuarie 2022 respectiv după începerea anului fiscal 2022-2023, nu se vor mai reporta. Practic, suma ce depășește plafonul maxim admis de codul fiscal, potrivit limitelor stabilite de lege, va fi considerată în continuare cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit fără niciun avantaj suplimentar.

Așadar, eliminarea dreptului de reportare a sponsorizărilor din anul 2022, necesită o atenție mai mare la calculul exact al sponsorizărilor. De aceea vă încurajăm să luați legătura cu responsabilul dumneavoastră de cont pentru a vă calcula și comunica suma pe care o puteți sponsoriza, astfel încât aceasta să poate fi considerată credit fiscal la calculul de impozit pe profit/ impozit pe venit.


Noi, cei de la Accountess, am ales să ne alăturăm cauzei Narada în demersul acestora de a face Școlile din România sigure prin investiții în soluții de infrastructură, mobilier, tehnologie și nu numai.

Narada investește în educație de mai bine de 4 ani și numai anul acesta, împreună cu alți oameni de bine,  au investit peste 2 milioane de lei în școlile din România, bani care au făcut posibil accesul la o educație modernă pentru 60 de mii de copii.

Cu toate acestea, în continuare:

1,2 milioane de elevi învață în școli cu o structură inadecvată.

42% dintre clădirile în care funcționează școli în România sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.

Peste un sfert dintre școlile din România utilizează sobele ca principală sursă de încălzire.

Cei de la Narada nu pot interveni singuri asupra acestor probleme, au nevoie de noi, au nevoie de oameni de bine.

Accountess le e alături redirecționând cei 20% din impozitul pe venit/profit.  

Vă invităm și pe dumneavoastră să vă alăturați cauzei pe care noi am ales să o susținem.

Mai multe despre Narada

Echipa Accountess

Acasă

Ne-am bucura ca Accountess să fie în primul dumneavoastră gând atunci când aveți nevoie de ajutor, informații sau lămuriri pentru orice subiect care ține de consultanța fiscală, management financiar-contabil sau domeniul resurselor umane. Responsabilul dumneavoastră de cont este acolo pentru a prelua aceste solicitări și pentru a veni, ajutat de o echipă de peste 50 de specialiști, cu cele mai eficiente și profitabile soluții.

 

Este interzisă copierea, preluarea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vânzarea, distribuția parțială, integrală sau modificată a conținutului acestui material sau a oricărei părți a acestuia efectuate în alte scopuri decât cel personal.