Ce reprezintă analiza financiară a unei companii și de ce avem nevoie în permanență de profesioniști care să realizeze aceste “radiografii” detaliate și complexe ale business-urilor în mediul de afaceri actual?
Așa cum bine știm, analiza financiară reprezintă un proces complex prin care se realizeză evaluarea performanței financiare a unei entități, fie ea companie multinațională sau un business mai mic.
Care este scopul principal al analizei financiare a unei companii sau întreprinderi? Ne dorim să obținem o înțelegere profundă a situației financiare a companiei analizate și de a furniza ulterior informații utile care vor sta la baza luării de decizii importante. Investiții, creditări, achiziții, planificări financiare, strategii de afaceri, fuziuni și vânzări importante, toate se bazează pe rezultatele analizei financiare.
De asemenea, este demn de menționat faptul că orice analiză financiară are un anumit obiectiv setat în mod clar și indubitabil. Pornim de la un obiectiv foarte bine clarificat și în funcție de acesta, analiza financiara va utiliza informații diferite și va returna un set diferit de rezultate pentru orice decizie de business este necesară la un moment dat.
Obiective posibile ale unei analize financiare a unei companii:
– Analizarea performanței financiare a unei companii
– Analizarea ratei de rentabilitate, lichiditatea, solvabilitatea, eficiența pe sectoare de activitate
– Evaluarea puterii de creștere și dezvoltare în cadrul unei anumite industrii
– Evaluarea sănătății financiare a unei entități, cu simulări de scenarii posibile, cu privire la modificări ale legislației fiscal-contabile sau cu privire la posibile fuziuni și achiziții
– Identificarea oportunităților de investiții și de dezvoltare strategică
– Analiza riscurilor la care se expune o companie la un moment dat, într-un anumit context economic, în fața anumitor modificări legislative sau în situația unei posibile fuziuni/ achiziții etc.
Informații și tehnici de care ne folosim pentru a realiza o analiză financiară ca la carte:
1. Consultăm toate rapoartele financiare. Realizăm analiza bilanțului, a contului de profit și pierdere și a fluxului de numerar pentru a evalua performanța financiară și poziția financiară actuală a companiei.
2. Evaluăm indicatorii financiari. Calculăm și interpretăm indicatorii financiari cheie, cum ar fi rata de rentabilitate, lichiditatea, solvabilitatea, eficiența și puterea de creștere, pentru a evalua performanța și sănătatea financiară a entității.
3. Comparăm compania evaluată cu alte afaceri similare. Este esențială compararea performanței financiare a entității analizate cu alte entități similare din aceeași industrie sau piață pentru a identifica tendințe, anomalii și oportunități de îmbunătățire.
4. Analizăm riscurile la care se poate expune o companie și a rentabilității tuturor deciziilor ce se pot lua. Evaluăm riscul financiar asociat cu investițiile sau activitățile unei entități și analizăm rentabilitatea acestora în raport cu riscul asumat.
5. Realizăm proiecții financiare și scenarii. Elaborăm proiecții financiare și analizăm diferite scenarii pentru a estima performanța viitoare și pentru a identifica potențialele provocări sau oportunități.
Pentru cine este esențială analiza financiară? Pentru antreprenori, manageri, investitori, analiști financiari și orice altă parte interesată pentru ca luarea deciziilor să se realizeze în mod informat și strategic.
Cu alte cuvinte, recomandăm o analiză financiară a companiei pentru orice antreprenor care își dorește să ia decizii cu toate informațiile necesare pe masa de discuții.
Care sunt competențele și abilitățile necesare pentru a realiza analize financiare de top?
Avem nevoie de abilități analitice și interpretative, atenție la detalii, puterea de a recunoaște modele și tipare (pattern-uri), abilitatea de a vedea tendințe și anomalii în datele financiare, puterea de a le interpreta în contextul economic actual și cu aplicare atentă pentru fiecare industrie în parte.
De asemenea, un bun analist financiar trebuie să fie capabil să comunice eficient rezultatele analizei realizate. Informatiile nu au valoare reală daca nu sunt înțelese complet și dacă nu pot fi aplicate cu randament maxim.
Antreprenorii au nevoie de o sinteză clară, de concluzii și recomandări oferite pe înțelesul lor și gata să fie utilizate cu cea mai mare celeritate.
La final, înțelegem faptul că orice analiză financiară trebuie să aibă ca punct de focus evaluarea profundă a modelului de afaceri al companiei evaluate. Căci atunci când înțelegi care este modelul de business, care este strategia principală de a face profit, poți merge mai departe pentru a înțelege și structura de costuri, avantejele competitive și riscurile specifice ale industriei în care aceasta operează.
Rezumate, cele 7 sfaturi pentru excelență în analiza financiară a unei companii:
1. Investește timp în a înțelege în profunzime industria în care operează compania analizată și modelul său de afaceri.
2. Asigură-te că utilizezi tehnici și instrumente adecvate pentru obiectivele analizei financiare pe care o realizezi.
3. Verifică și validează informațiile pentru a te asigura că analiza ta financiară este bazată pe date precise, sigure, complete.
4. Dezvoltă-ți abilitățile analitice pentru a interpreta corect datele financiare și pentru a înțelege tendințele și modelele relevante pentru orice business.
5. Menține echilibrul între situațiile financiare din trecut și proiecțiile financiare pe termen lung. Ai nevoie de o perspectivă clară și viziune pentru a cupla în mod armonios orice istoric financiar cu un viitor profitabil.
6. Rezultatele analizelor financiare trebuie comunicate clar, concis, cu recomandări și concluzii care să devină chei de soluționare pentru orice problemă existentă sau care se poate anticipa. Un bun analist financiar anticipează într-o bună măsură provocări la care un business se poate expune.
7. Domeniul analizei financiare necesită perfecționare continuă. Stai lângă profesioniști și învață de la cei mai buni cum îți poți actualiza cunoștințele pentru a realiza analize financiare excelente.
La ACCOUNTESS oferim servicii de analiză financiară de top, pentru companii din numeroase domenii de activitate și din industrii unde nu competiția dictează succesul de care un alt business se poate bucura. Secretul profitabilității stă în informațiile de care dispui pentru ca deciziile luate să fie mereu cele mai corecte.
Te invităm să ne contactezi pentru a stabili o ședință cu echipa noastră de consultanță fiscal-contabilă și financiară! De asemenea, te invităm să ne urmărești pe Linkedin și pe Facebook.
Succes maxim și afaceri pe profit!
Autor: Ana Cernescu, Managing Partner Accountess