Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

Companiile care doresc să ofere cadouri salariatelor, de 8 Martie, pot beneficia de un cadru fiscal reglementat în acest sens.
Uneori felul în care oferi un cadou poate fi mai costisitor decât cadoul însuşi. Asiguraţi-vă că oferiţi angajatelor cadouri de 8 Martie fără a le diminua însă venitul net. 🙂

Potrivit Codului fiscal, cadourile (în bani sau bunuri acordate), inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depășește 150 lei.

Acordarea de cadouri în limita a 150 lei fiecare
Cadourile sunt neimpozabile ȋn măsura ȋn care valoarea cadourilor,pentru fiecare salariată, nu depășește 150 lei.
Valoarea care depășește plafonul de 150 lei se consideră avantaj ȋn natură acordat angajatei, se include ȋn venitul salarial și se impozitează (adică se include ȋn baza contribuțiilor sociale obligatorii, și totodată se ia ȋn considerare la stabilirea venitului impozabil cota de 10%).

Astfel valoarea  peste 150 lei reprezintă acordare de avantaje şi se impozitează prin cumularea cu veniturile salariale din luna în care salariata primește acest avantaj.
Acordarea unui cadou peste plafonul de 150 lei va diminua salariul net al angajatei cu valoarea contribuţiilor şi impozitului aferente sumei respective.

De exemplu, dacă la un salariu brut de 2080 lei, angajatorul îi oferă angajatei un cadou de 250 lei (deci cu 100 lei peste plafon), atunci impozitul şi contribuţiile sociale se vor calcula la un brut de 2180 lei (2080 + 100), ceea ce inseamna un salariu net mai mic pentru angajată şi contribuţii mai mari datorate la bugetul de stat.

Acordarea de tichete cadou în limita a 150 lei
Începând cu 1 ianuarie 2016, Cod fiscal reglementează un tratament fiscal mai bun pentru acordarea tichetelor cadou.
Până la 1 ianuarie 2016 cadourile în bani sau bunuri acordate de către angajator, în limita a 150 lei/persoană, erau considerat neimpozabile, în timp ce acordarea de tichete cadou se considera avantaj în natură,iar suma se lua  ȋn considerare la stabilirea venitului din salarii, impozabil cu cota de 16%.

De aceea acordarea de tichete cadou nu reprezenta o opţiune avantajoasă pentru angajator şi nici pentru salariat.
Legislaţia în vigoare nu mai prevede tratament fiscal diferent pentru acordarea de cadouri, astfel că angajatorii pot decide sub ce formă acordă cadourile: bani, bunuri, tichete.

Astfel, acordarea de cadouri salariatelor, cu ocazia zilei de  8 Martie, cu încadrarea în plafonul stabilit, nu va presupune  venit impozabil în cazul angajatelor. Totodată, acordarea de cadouri poate reprezenta un beneficiu pentru companii, daca sumele acordate se încadrează în limita de  5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. În această situaţie angajatorul va datora un impozit pe profit mai mic, înregistrând o cheltuială deductibilă cu cadourile acordate.

Cadouri oferite clienţilor sau furnizorilor
(Alte) facilități fiscale
Companiilor  care  doresc să ofere cadouri  nu doar angajatelor ci si partenerelor de afaceri, le reamintim cele 2 facilități pe care le oferă Codul Fiscal:

  1. personalizarea cadourilor – cadourile pot fi ȋncadrate la cheltuieli de reclamă și publicitate, fiind deductibile integral, necondiționate potrivit destinației sau cuantunului.
  2. acordare de bunuri cadou ȋn limita a 100 lei, exclusiv TVA – cheltuiala cu aceste cadouri ar putea fi încadrată la cheltuieli de protocol firmă, cu deductibilitate 2% din profit.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!