Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Începând din luna mai a anului trecut, ANAF vrea să ştie cine ţine contablitatea firmelor şi în sensul acesta Formularul 010 a fost modificat.
În corpul formularului, la secţiunea „Alte date privind contribuabilul”, a fost introdusă o rubrică referitoare la personele fizice sau firmele care asigură evidenţa contabilă pentru entitatea care completează formularul 010.

Din perspectiva ANAF, informaţiile referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii ar îmbunătăţii procesul de acordare a codului de TVA. Măsura determină companiile care doresc să devină plătitoare de TVA să încheie contract cu o firmă de contabilitate. Sunt multe situaţii în care firmele încredinţează evidenţa contabilă unei persoane fizice, cu care nu încheie niciun raport juridic.

Totodată, companiile care prestează servicii contabile fără să fie membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) sau fără să aibă avizele anuale de la această instituție şi-ar putea pierde contractele de servicii contabile, încheiate cu contribuabilii, deoarece, potrivit legii, acestea nu pot presta servcii financiar-contabile (exceptând serviciile de consultanţă) dacă nu îndeplinesc condiţiile de mai sus.

Ordinul ANAF nr. 1.382/2017, publicat în Monitorul Oficial, modifică (10 mai 2017) formularul 010.


Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!