Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro
Legislaţia muncii prevede pentru angajaţi diverse facilităţi, care nu sunt însă foarte cunoscute.
Angajaţii a căror activitate presupune utilizarea unui computer nu trebuie să suporte costurile cu ochelarii, în cazul în care vederea le este afectată de activitatea la calculator.
Obligaţia îi revine angajatorului, potrivit Hotărârii nr. 1028/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Potrivit documentului legislativ, angajatorii au obligaţia de a face o analiză a posturilor de lucru pentru a evalua condiţiile de securitate şi sănătate oferite angajaţilor, în special în ceea ce priveşte eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice şi solicitare mentală.
Astfel angajatorii au obligaţia legală de a planifica sarcinile de lucru astfel încât folosirea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea în faţa ecranului de vizualizare.
Angajaţii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competenţa necesară:
a) înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Atunci când apar afecţiuni, angajaţilor trebuie să li se asigure un examen oftalmologic. Dacă în urma consultului se recomandă utilizarea dispozitivelor de corecţie speciale (ochelari), angajatorul are obligaţia să ofere angajaţilor ochelari sau alte dispozitive suplimentare de corecţie care să corespundă activităţii respective.
Costurile cu măsurile minime de eliminare a riscurilor pentru vedere îi revin în totalitate angajatorului şi nu trebuie să implice în niciun caz costuri financiare pentru angajaţi.
Încălcarea prevederilor Hotărârii 1028/2006 atrage răspunderea contravenţională, civilă sau penală, după caz.
Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!
Articolul 13 din legea 1028/2006 spune f. clar. ca este vorba despre ” specialist” si nu despre oftalmolog.Medicul nu poate face ochelari.Cu toate acestea prescriptiile optometristilor nu sunt luate in calcul…
Buna ziua,
Multumim pentru contribuţia la acest subiect legislativ. În urma unui consult oftalmologic se poate recomanda utilizarea ochelarilor. Mai departe de aici, angajatorul ia masurile necesare pentru a asigura angajatului ochelari, respectiv contactează un specialist, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră. Nu susţinem că doctorul oftalmolog este cel care concepe ochelarii, ci este acela care poate recomanda utilizarea lor.