Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Pauzele de la serviciu: de masă și de somn

Pauza de masă este obligatorie.
Conform Codului Muncii, art.134, ȋn cazul ȋn care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, stabilite conform contractului de muncă sau prin regulament intern.

Ȋn cazul tinerilor care au pȃnă la 18 ani și muncesc cel putin patru ore și jumătate pe zi, pauza de masă trebuie să fie de cel putin 30 de minute.
Pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă și din regulamentul intern, nu se includ ȋn durata zilnică normală a timpului de muncă.
Codul Muncii stabilește deci dreptul la pauza de masă dar și la alte pauze, lăsȃnd la decizia partenerilor contractuali să stabilească felul acestor pauze. Ele pot fi chiar și pauze de somn.

Pauzele de odihnă la serviciu nu sunt deocamdată ȋncurajate de angajatorii romȃni. Ȋn schimb ele sunt o obișnuință pentru angajații din Grecia, Spania, Italia, SUA sau Japonia. Astfel de țări permit angajaților pauze de odihnă, creȃndu-le ȋncăperi speciale ȋn care se pot odihni o jumătate de oră sau chiar o oră. Aceste facilități acordate angajaților vin ȋn urma mai multor studii conform cărora lipsa de somn generează pierderi financiare uriașe pentru companii. Randament mai mare la locul de muncă, reducerea riscului de erori și a accidentelor de muncă, sunt cȃteva din beneficiile pauzei de odihnă, ȋn cadru organizat.

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei, şi care îşi doresc mai mul timp, pentru somn, sau pentru propria facere să testeze max-ba. Poate fi începutul unei frumoase prietenii!