Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Multe companii oferă angajaţilor telefon de serviciu. Angajatul care foloseşte telefonul de serviciu şi în interes personal riscă să plătească impozit pentru acest beneficiu, dacă nu respectă anumite reguli fiscale.

  • Acordarea de avantaje angajaților sub forma convorbirilor telefonice se impozitează prin cumularea cu veniturile salariale din luna în care salariatul primește acest avantaj.
    Contravaloarea utilizării în scop personal a telefonului de serviciu nu se supune impozitării dacă salariatul suportă această sumă.
  • Acordarea în folosință mixtă a unui telefon mobil, încât salariatul să-și îndeplinească sarcinile de serviciu dar să-l poată folosi și în interes personal, se face de către angajator, după o departajare a convorbirilor telefonice utilizate în scopul afacerii, astfel încât restul convorbirilor, în interes personal, să fie considerat avantaj în natură, impozabil.
    În situația în care salariatul suportă contravaloarea convorbirilor în interes personal, suma nu mai reprezintă avantaj în natură deoarece angajatorul nu mai este în situația de a suporta costul avantajului.
  • Angajatul care foloseşte telefonul de serviciu în interes personal, acesta fiindu-i acordat strict pentru utilizare în beneficiul afacerii şi care încalcă dispoziţiile angajatorului, riscă să plătească impozit deoarece utilizarea dispozitivului în interes personal se consideră avantaj în natură, impozabil.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!