Știm bine care este importanța angajaților potriviți pentru performanța companiilor noastre. Și stim și faptul că dacă locul e potrivit, angajații valoroși vor rămâne în echipă pe termen lung. Angajații au nevoie de valoare în aceeași măsură în care companiile au nevoie de personal performant.

Asadar, este nevoie de un proces win-win, în care oamenii potriviți trebuie să se întâlnească și să facă împreună lucruri mărețe. Nu este alinierea planetelor, ci doar un proces clar de recrutare și selecție.

Concret, oamenii fac și desfac tot. Aceasta este cea mai simplă definiție a importanței proceselor de recrutare și selecție. Omul potrivit dă valoare proiectelor în care este implicat. Proiectul perfect gândit nu există în lipsa oamenilor care să îl pună în aplicare. Iată, așadar, de unde vine această nevoie imperioasă de a așeza omul potrivit la locul potrivit. Și suntem dispuși să investim resurse importante în aceasta direcție.

În mod clar, oamenii slabi ne costă mult. Nu vor da randament, nu vor putea aduce valoare, nu pot soluționa probleme, eventual vor genera noi probleme față de cele de care ne lovim în mod inerent în mediul de business. Oamenii slabi sunt cei care încetinesc, frânează progresul unei afaceri sau chiar duc la regres, o noțiune pe care niciun antreprenor nu o ia în calcul. Niciodată.

Desigur, înțelegem importanța proceselor de recrutare și selecție și facem totul pentru a atrage în echipele noastre oamenii potriviți. Și este un joc ale carui reguli trebuie să le cunoastem pentru că succesul acestuia să nu fie unul accidental. Ne dorim să devină un sistem pe care să îl înțelegem, să îl controlăm și să îl anticipăm.

 

Regulile jocului în recrutare și selecție:

1. Omul perfect nu există. Dar există omul potrivit. Identificăm valori, abilități, competențe, principii, talente. Blendul pe care îl avem în fața ochilor poate fi cea mai bună chimie pentru echipa deja existentă și care trebuie completată în mod armonios.

2. Omul nepotrivit există. Și trebuie identificat rapid, încă de la primele întâlniri și probe. Și da, intuiția poate fi un factor pe care să îl luăm în considerare deși nu va fi niciodată unul majoritar. CV-urile pot fi ireproșabil realizate. Recomandările pot fi și ele puternice și ținem mereu cont de ele. Dar și intuiția poate fi un factor de care să ținem cont atunci când zbiară “Nu acesta este candidatul potrivit.”

Testele de personalitate, probele de lucru, interviurile cu mai mulți membri din echipa de management sunt instrumente la care apelăm pentru a determina cu marjă minimă de eroare dacă stăm de vorba cu omul potrivit. Intuiția este cireașa de pe tort și este o abilitate esențială pentru profesioniștii din domeniu.

3. Recrutarea cere timp și necesită fler, instinct, claritate, viziune. Recrutorul rămâne unul dintre cei mai buni specialiști în citirea limbajului verbal și non-verbal. Este greu să minți un recrutor chiar și atunci când pare că ai toate cuvintele la tine, puse în ordinea perfectă.

Un recrutor cu experiență solidă reprezintă o investiție importantă pentru orice companie. Este protectorul companiei și de el trebuie să treacă doar oamenii care vin la pachet cu valoare adăugată.

 

Sfaturile specialiștilor în domeniul HR pentru atragerea și păstarea oamenilor potriviți la locul potrivit

1. Gândește în termeni de investiție atunci când privești candidații. În care dintre ei ai fi dispus sa investesti si pe care il consideri cel mai potrivit pentru a-ți utiliza resursele pe care i le vei pune la dispoziție? Cine crezi că le va aprecia cel mai mult? De la cine te aștepți să maximizeze puterea investițiilor tale viitoare și a celor deja realizate?

 

2. Înțelege faptul că un angajat reprezintă un promotor al companiei tale. Asta înseamnă că în cercul lui de prieteni, rude, cunoștințe, foști și viitori colegi, el va picta imaginea companiei tale în tonuri de alb, negru și gri. Acesta este și motivul pentru care interviul de angajare este momentul perfect pentru a afla ce personalitate are candidatul și cum își descrie relația cu foștii angajatori.

 

3. Un angajat introdus în echipă poate fi un diamant iar diamantul are întotdeauna mai multe fațete. Unele pot fi minunat șlefuite iar altele pot avea nevoie de îmbunătățire. Ceea ce vrem să înțelegi este că nu este o idee bună să judeci o carte după un singur capitol așa cum nu judecăm un film după o secvență și nu judecăm o vacanță după o zi.

 

În esență, oamenii sunt perfectibili. Pentru asta este nevoie să identificăm în ei această dorință și potențialul potrivit.

Nu îți pierde speranța și încrederea după o singură situație în care angajatul se dovedește a avea imperfecțiuni.

Daca zonele sunt perfectibile, decide să investești în ele și culege rezultatele care îți vor transformă angajatul într-un diamant. Beneficiile acestor acțiuni sunt și pentru compania ta, și pentru angajat, și pentru echipă în cadrul careia acesta își desfășoară activitatea.

 

4. Investește în angajații tăi pentru a-i ține în echipă pe termen lung pentru maximizarea profiturilor. O mărire salarială, bonusarea corecta, expertiza castigata, toate sunt aspecte care aduc satisfacție oricărui angajat. Dezvoltarea lui profesională și personală reprezintă o formă importanta de investiție din care angajatul își va culege beneficiile tot restul vieții. Decide să iei in considerare cele mai bune forme de recompensare, în maniera cea mai potrivită pentru companie și pentru angajat.

 

5. Nu există situație câștigatoare doar pentru angajat sau doar pentru companie. Angajatul și compania trebuie să prospere direct proporțional. Asta înseamnă că pe măsură ce angajatul se dezvoltă, se dezvoltă și calitatea muncii sale și rezultatele pe care compania le înregistrează datorită acestui progres.

Este valabilă și reciproca acestei teoreme. O companie care se dezvoltă își va împrăștia succesul asupra angajaților săi, prin investiții importante și cu efecte pe termen lung.

 

6. Locul potrivit există pentru fiecare angajat în parte. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de un manager cu ochelari cu “Raze X”. Aici desigur ne referim la acea putere de a vedea dincolo de aparențe, dincolo de rezultatele semestriale, dincolo de evaluarea performanțelor și dincolo de competențele dovedite ale angajaților noștri. Managerii și specialiștii în HR trebuie să dețină capacitatea de a înțelege care este locul în care un angajat poate performa cel mai bine.

Concret, există poziții cheie unde unii angajați vor deveni veritabile vedete. Și în aceste locuri angajații realizează că se simt ca peștele în apă, în mediul lor natural. Aici își pot descătușa puteri nebănuite, își pot pune în valoare deplină abilitățile și competențele, își pot elibera talentul în mod exponențial.

 

 

Autor: Corina Mitrică, Managing Partner Accountess

ACCOUNTESS

Ne-am bucura ca Accountess să fie în primul tău gând atunci când ai nevoie de ajutor, informații sau lămuriri pentru orice subiect care ține de consultanță fiscală, management financiar-contabil sau domeniul resurselor umane. Responsabilul tău de cont este aici pentru a prelua aceste solicitări și pentru a veni, ajutat de o echipă de peste 50 de specialiști, cu cele mai eficiente și profitabile soluții.

 

Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook, precum și contul de Linkedin pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole de interes.