Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

Cadourile din ghete diminuează salariul net al angajatului, dacă sunt oferite de angajator.

Mai sunt două zile până când Moș Nicolae va deschide oficial sezonul cadourilor.

Prin raportare la sondaje recente, valoarea medie estimată pentru cadourile de Moș Nicolae este în uşoară creştere, dat fiind faptul că pentru 2018 bugetul total destinat cadourilor a crescut cu 12% față de anul trecut, ajungând la aproximativ 730 lei.

Anul trecut, potrivit unui sondaj MEDNET Marketing Research Center, de Moș Nicolae, intenționam să oferim cadouri celor dragi în valoare de aproximativ 340 lei, iar anul acesta suma este în ușoară creștere.
Ca tendinţă, lista de cadouri a lui Moş Nicolae seamănă cu cea de anul trecut, cele mai căutate fiind dulciurile, jucăriile şi articolele de îmbrăcăminte/încălţăminte. La aceasta se adaugă şi fructele, cosmeticele sau cărţile.
Acolo unde Moş Nicolae nu are inspirație, aduce și bani.

Dacă vă încadrați în statistici, și încă nu ați cumpărat cadouri, înainte de a face o alegere, verificați ca suma pe care o plătiți să nu depășească valoarea medie estimată a fi cheltuită cu ocazia acestei sărbători, respectiv +340 lei. În medie, beneficiarii cadourilor/bugetului de Moș Nicolae, sunt familia restrânsă, respectiv 3-4 persoane.

În ce privește alegerea cadourilor, asigurați-vă că acestea nu se vor încadra în categoria cadourilor nepopulare. Sunt considerate cadouri neinspirate ramele foto, lenjeriile de pat, cosmeticele pentru baie, sau chiar cadourile în bani. Asigurați-vă că nu veți oferi cadouri neinspirate sau nedorite.
Tot conform studiilor, în general, cele mai multe cadouri neinspirate ar veni din partea firmelor.
Angajatorii nu au timp și disponibilitate să ofere cadouri inspirate și personalizate angajaților și recurg astfel la banalele agende, căni, dulciuri, etc.

Cadourile acordate de firmă angajaților sau copiilor acestora, de Moș Nicolae, se consideră avantaj în natură și se impozitează la salariu, deci vor reduce valoarea netă a salariului. Spre deosebire de cadourile acordate cu ocazia Crăciunului (până în 150 lei/ persoană) cadourile oferite de Moș Nicolae reprezintă venit impozabil din salarii.
Firmele care au buget planificat pentru Moș Nicolae trebuie să ia în calcul că vor reduce valoarea netă a salariului cu aproximativ 41% din valoarea beneficiului acordat salariatului sau copilului acestuia (după caz).

Potrivit Codului fiscal, art.76, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei.

Așadar țineți minte, cadourile puse în ghete se impozitează, cadourile puse sub brad nu (de Crăciun, în limita a 150lei/persoană). 🙂

Controlați-vă finanțele luna aceasta și alegeți inspirat!
Noi vă dorim cadouri „documentate” și bugete bine calculate!

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!