Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Contribuabilii mari şi mijlocii mai au la dispoziţie foarte puţin timp pentru a  înlocui casele de marcat  vechi (cu rolă jurnal) cu cele cu jurnal electronic.
Aceştia sunt obligaţi prin lege ca până la 1 septembrie 2018 să se doteze cu noile aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.

Spre deosebire de casele de marcat cu rolă de hârtie, casele de marcat cu jurnal electronic se vor conecta la sistemul de date ANAF.

Sancţiunea prevăzută de lege pentru nedotarea la termen a operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic se aplică astfel:

  • începând cu 1 septembrie 2018 în cazul contribuabililor mari şi/sau mijlocii;
  • începând cu 1 noiembrie 2018 în cazul contribuabililor mici.

Amenzile aplicate entităţilor pentru nerespectarea termenelor de înlocuire a aparatele de marcat vechi cu cele cu jurnal electronic sunt cuprinse între 8.000 lei şi 10.000 lei.
La amendă se adaugă şi suspendarea activităţii până la dotarea cu noul aparat de marcat şi prezentarea dovezii de plată a amenzii, precum şi confiscarea sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative.

Potrivit OUG 44/2018, termenul limită până la care îşi menţin valabilitatea avizele/autorizaţiile privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscal dotate cu rolă jurnal este 31 octombrie 2018.
Comercializarea, după această dată, de către distribuitorii autorizaţi a vechilor aparate de marcat, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei. Sancţiunea se aplică începând cu data Cde 1 noiembrie 2018.

Aşadar, toate entităţile care utilizează aparate de marcat dotate cu rolă jurnal sunt obligate să se doteze cu noile aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, la termenle prevăzute de lege, pentru evitarea amenzilor sau a confiscării veniturilor.
Potrivit business-review.eu România este singura ţară din Europa care încă mai foloseşte case de marcat cu role de hârtie.

Utilizatorii caselor de marcat ar putea scăpa însă de amenzi
În ciuda dispoziţiilor Ordonanţei 44/2018, ANAF  a lansat luni în dezbatere publică un Proiect Hotărâre prin care doreşte să pună sub incidenţa Legii prevenirii nerespectarea termenelor de utilizare a noilor case de marcat. În Nota de fundamentare,  ANAF stabileşte că nu se vor aplica amenzi în cazul primei abateri, ci doar avertisment. ANAF îşi propune, prin Proiectul Hotărâre, aplicarea unui tratament echitabil contribuabilului în raport cu comportamentul acestuia, dar și cu situația de fapt obiectivă, astfel că:

„organele de control competente din cadrul A.N.A.F. și M.A.I. pot analiza cu ocazia controlului, situația de fapt a comerciantului, pot constata, de la caz la caz, cel puțin următoarele situații și pot proceda în consecință astfel:
a) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situație în care organul de control nu aplică sancțiuni,
b) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat și instalat, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen de instalare foarte scurt,
c) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate corespunzătoare activității acestuia, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen scurt de dotare,
d) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate și a făcut comandă la distribuitorul autorizat, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen de dotare și fiscalizare scurt,
e) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic și nu există pe piață aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activității sale, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește în planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile).” – extras din Nota de fundamentare. Proiectul nu a intrat încă în vigoare.

GHID CASE DE MARCAT ANAF, 
Listă distribuitori autorizaţi
Puteţi verifica evidenţa aparatelor de marcat electronice fiscale aici

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!