Inexorabilă pentru instituțiile statului și avantajoasă pentru cetățeni, digitalizarea cuprinde, încet dar sigur, tot mai multe laturi ale birocrației. Ne bucurăm de fiecare dată când apar reglementări în acest sens și sperăm ca procesul să se accelereze pe măsură ce societatea va înțelege și va profita de efectele sale benefice.

De data aceasta este vorba despre obținerea certificatului de cazier judiciar.

Legea privind cazierul judiciar a fost modificată în luna Ianuarie 2023, prin Legea 3/2023, fiind introdusă posibilitatea ca certificatul de cazier judiciar să fie eliberat gratuit și în formă electronică, la solicitare persoanelor fizice și juridice. Procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar urmează să fie stabilite în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al Ministrului afacerilor interne şi al Ministrului cercetării, inovării şi digitalizării (data intrării în vigoare a legii 3 ianuarie 2023).

Potrivit comunicatului de presă de pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online din data de 1 februarie 2023, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro, pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS.

Mai multe informații despre obținerea online a certificatului de cazier judiciar puteți găsi aici.

Lina Suditu

Senior Consultant

ACCOUNTESS

Ne-am bucura ca Accountess să fie în primul dumneavoastră gând atunci când aveți nevoie de ajutor, informații sau lămuriri pentru orice subiect care ține de consultanța fiscală, management financiar-contabil sau domeniul resurselor umane. Responsabilul dumneavoastră de cont este acolo pentru a prelua aceste solicitări și pentru a veni, ajutat de o echipă de peste 50 de specialiști, cu cele mai eficiente și profitabile soluții.

Este interzisă copierea, preluarea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vânzarea, distribuția parțială, integrală sau modificată a conținutului acestui material sau a oricărei părți a acestuia efectuate în alte scopuri decât cel personal.