Afacerile prospere au secretele lor. Este un lucru cunoscut că succesul este o combinație unică între pasiune, creativitate, originalitate, determinare, reziliență și tenacitate. Sunt, dacă vreți, ingredientele pentru o veritabilă rețetă a succesului în afaceri.

Însă toate sunt potențate de know-how. Acest lucru înseamnă că pasiunea fără informații specializate nu poate duce foarte departe. Aici intervine consultanța fiscală, un aspect care odată luat în considerare poate aduce antreprenorilor randamentul pe care îl doresc pentru business-urile lor.

Mulți oameni de afaceri încă nu cunosc avantajele de a lucra cu un consultant fiscal și pierd din vedere o pârghie importantă care poate aduce pe plus o afacere mai usor și mai rapid. Pârghia este consultantul fiscal și puterea ei este direct proporțională cu experiența practică a acestui specialist.

Astăzi descoperim 7 sfaturi de aur pentru un business de succes din perspectiva mea, de consultant fiscal cu experiență de 15 de ani.

În tot acest timp am avut ocazia să ofer consultanță fiscală pentru business-uri mici și business-uri mari, cu activitate națională și internațională, cu cifre de afaceri care pornesc de jos și ajung în top 10 cifre de afaceri în România. Așadar, am avut oportunitatea să înțeleg ce funcționează pentru o afacere de succes, ce poate oferi garanția reușitei și ce diferențiază un business solid de unul care se zbate să supraviețuiască.

În acelasi timp, am avut ocazia să privesc în detaliu în “inima” afacerilor care se străduiesc să supraviețuiască sau să iasă din modul de supraviețuire. Cu bune și cu rele, cu greșeli care au costat business-urile enorm, cu decizii care au dus la colaps sau la destabilizare pe termen scurt, mediu și lung.

Aici se formează o bună parte din practica unui consultant fiscal bun. În afacerile care pleacă de la zero la plus. Sau de la minus la plus. În mod concret, să poți să redresezi o “navă” către direcția potrivită și să îi stabilizezi cursul înseamnă să înțelegi și să stăpânești mecanisme fiscale chiar și în vremuri grele, “pe furtună”.

 

7 sfaturi de aur pentru un business de succes

 

1. Lucrează cu un consultant fiscal care să îți “radiografieze” în mod permanent activitatea business-ului tău. Consultantul fiscal este cel mai bun aliat însă pentru ca relația să funcționeze perfect este nevoie de transparență, sinceritate, comunicare constantă și încredere.

Pune-i la dispoziție toate informațiile care crezi că i-ar putea fi de folos, oferă-i acces la date și analize în funcție de care ți-ai desfășurat activitatea până în acest moment. Consultantul fiscal are nevoie să înțeleagă modelul tău de business de la A la Z pentru că recomandările lui să devină cel mai bun promotor pentru succesul întregii tale afaceri.

 

2. Nu lăsa pe mâine se poți face azi. Sau ce putea fi făcut de mult timp. Sunt situații în care owner-ul are la dispoziție puterea de a lua decizii importante pentru bunăstarea afacerii lui. În urma ședințelor noastre de consultanță, ajungem la concluzia că fiecare zi de întârziere reprezintă o pierdere concretă pentru afacere atunci când deciziile bune sunt întârziate.

Reprezintă responsabilitatea proprietarului să pună în aplicare cât mai curând posibil modificările de bun augur pe care consultantul fiscal le identifică și le “croiește” în mod fidel pentru fiecare business în parte.

 

3. Iarba e mai verde unde o uzi. Așa se întâmplă cu fiecare afacere în care investești timp, bani, energie și alte resurse. Sunt numeroși antreprenori care privesc mult timp în tabara competiției și pot fi tentați să preia modelul lor de business împreună cu pârghiile de optimizare fiscala pe care acestea le pun în aplicare.

Dar ceea ce trebuie să înțelegem despre consultanță fiscală este că se personlizează de la A la Z pentru fiecare business în parte.

Acest lucru înseamnă că un sfat de consultanță fiscală care se potrivește perfect pentru o afacere poate să nu fie cea mai bună soluție pentru o altă afacere.

De aceea consultantul fiscal oferă recomandări plecând de la analize în profunzime, pe baza istoricului, ținând cont de obiectivele de business, înțelegând mecanismele de dezvoltare care fac afacerea să dea randament cât mai eficient posibil. La mijloc sunt metrici importanți care aduc valoare adăugată în orice recomandare a consultantului fiscal.

 

4. Mai repede nu înseamnă întotdeauna mai bine. Există numeroase pârghii de optimizare fiscala care pot aduce rezultate rapide însă pe termen lung se pot dovedi mai puțin performante.

În același timp, există și soluții eficiente pe timp scurt, mediu și lung și care nu își vor arăta puterea de conversie într-un timp extrem de scurt. Însă durata efectului este cel care își va spune cuvântul la final. Și aici ne referim la întinderea de timp pe care se vor vedea rezultate bune pentru o afacere.

Cu alte cuvinte, dacă am cântări cele două soluții, se întâmplă foarte des ca un consultant fiscal să o recomande pe cea care își arată efectele mai târziu însă efectul va fi pe măsura așteptărilor. La mijloc există analize, statistici, calcule și simulări. Pe baza acestor instrumente se iau deciziile de consultanță fiscală și tot ele aduc predictibilitate și stabilitate sporită în afaceri.

 

5. Controlul fiscal nu este și nu trebuie să fie “bau-bau” pentru nicio afacere. Indiferent de industria în care se activează, indiferent de anvergura cifrei de afaceri, un control fiscal este doar un control fiscal și trebuie tratat ca atare. “Bine, voi, consultanții fiscali, normal că nu vă temeți de nimic. Doar sunteți de-ai casei!”, parcă vă aud spunând.

Da, o echipă de consultanță fiscală asistă întotdeauna clientul în timpul controalelor fiscale. Și este natural să avem la noi toate cuvintele și să putem să trecem prin controale cu fruntea sus. Până la urmă, este meseria noastra să devenim “mâna dreaptă” a oricărui antreprenor atunci când acesta are nevoie.

În esență, controlul fiscal nu poate evidenția nimic nou pentru un consultant fiscal bun și experimentat. În urma unui control fiscal, afacerile nu ar trebui să aibă parte de surprize neplăcute sau să afle lucruri noi. Consultanța fiscală este menită să releve toate provocările, punctele slabe și vulnerabilitățile unui business din timp. Și apoi să le adreseze prin acțiuni concrete până când sunt complet eliminate sau perfect ținute sub control.

 

6. Consultanța fiscală poate face miracole pentru business-ul tău?

Ei bine, da și nu. Suntem specializati într-un domeniu din care putem aduce valoare imensă pentru orice business care își dorește să devină înfloritor, prosper, de succes. Și avem în portofoliu business-uri pentru care consultanța fiscală acordată de echipa noastră a făcut astfel de schimbări benefice spectaculoase.

În același timp, consultanța fiscală nu trebuie privită ca o pilulă miraculoasă. Nu o iei și apoi aștepți să vezi efectele fără să pui în aplicare recomandări concrete și bazate pe argumente bine definite și sprijinite de analize și statistici.

Dimpotrivă, consultanța fiscală este un “tratament” care te ajută să te pui pe picioare dar are nevoie de sprijinul deplin și înțelegerea completă a “pacientului”, adică a afacerii.

Cu alte cuvinte, consultanța fiscală nu poate face miracole dacă recomandările consultantului nu sunt puse în practică cu celeritate și ca la carte, în mod corespunzător. Pentru că efectele diferă atunci când în urma sedinței de consultanță fiscală alegem să punem în aplicare o recomandare din multele primite. Sau, la polul opus, când antreprenorul decide să implementeze sfaturile de consultanță fiscală la nivelul întregului business, cu toate pânzele sus.

 

7. Consultanța fiscală aduce liniște în viața profesională. Da, fără doar și poate, acest lucru este confirmat.

Consultanța fiscală reprezintă o sursă de încredere și stabilitate care de multe ori face diferența dintre un antreprenor tensionat și unul care se poate concentra liniștit pe dezvoltarea afacerii lui, fără să își bată capul cu optimizarea fiscală a acesteia. Aceste eforturi cad în sarcina noastră.

Ce trebuie să reținem este că în momentul în care ai alături de tine o echipă de consultanță fiscală, lucrurile se liniștesc foarte mult. Atât pentru tine ca antreprenor, cât și pentru echipa din spatele afacerii.

Încrederea că toate lucrurile merg strună și în direcția cea mai potrivită reprezintă un ingredient esențial pentru succesul unei afaceri pe termen lung. Fără încredere, puterea de concentrare poate intra în declin, eficiența echipelor se poate eroda, dorința de a realiza investiții poate fi redusă.

Remediul este întotdeauna prevenția iar consultanța fiscală reprezintă o soluție pe care din ce în ce mai multe business-uri înfloritoare o adoptă cu brațele deschise. De ce? Pentru ca dă randament în timp real și pe termen lung, verificat.

La final, realizăm faptul că pentru un antreprenor, echipa pe care o adună la masa de discuții este definitorie pentru succesul întregii afaceri. Puterea echipei este fără îndoială unul dintre bazele business-urilor de cursă lungă. Și puterea echipei crește exponențial când există consiliere fiscală de calitate excepțională.

Să auzim de bine și mult succes în afaceri!

 

Autor: Ana Cernescu, Managing Partner Accountess

ACCOUNTESS

Ne-am bucura ca Accountess să fie în primul tău gând atunci când ai nevoie de ajutor, informații sau lămuriri pentru orice subiect care ține de consultanță fiscală, management financiar-contabil sau domeniul resurselor umane. Responsabilul tău de cont este aici pentru a prelua aceste solicitări și pentru a veni, ajutat de o echipă de peste 50 de specialiști, cu cele mai eficiente și profitabile soluții.

 

Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook, precum și contul de Linkedin pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole de interes.