Autor
Corina Mitrică
HR & Payroll Manager

 

Guvernul a introdus Contul Junior  – cont deschis la Trezoreria statului, în care se pot depune bani pentru copiii sub 18 ani, iar statul acordă prime anuale.
Începând cu data de 1 ianuarie 2019 a fost deschis un cont de economii pentru copii. Părinții care doresc să economisească pentru copiii lor pot beneficia de o primă anuală de la stat de 600 lei şi o dobândă anuală de 3%. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepţia următoarelor situaţii:

  • în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecţioase, boli rare, afecţiuni oncologice, malformaţii congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice şi intoxicaţii;
  • în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;
  • în cazul decesului titularului contului.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!