Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

Asiguraţi-vă că oferiţi angajaţilor cadouri de Paşte fără a le diminua însă venitul net.

Cu ocazia Paştelui, angajatorii pot oferi salariaţilor şi copiilor minori ai acestora cadouri în bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou.
Potrivit Codului fiscal, acestea sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea lor, pentru fiecare persoană,  nu depășește 150 lei.

Acordarea de cadouri în limita a 150 lei:
Cadourile (în bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou)  oferite de angajatori sunt neimpozabile ȋn măsura ȋn care valoarea cadourilor, pentru fiecare persoană în parte, nu depășește 150 lei.
Valoarea care depășește plafonul de 150 lei se consideră avantaj ȋn natură acordat angajatului, se include ȋn venitul salarial și se impozitează (adică se include ȋn baza contribuțiilor sociale obligatorii, și totodată se ia ȋn considerare la stabilirea venitului impozabil cota de 10%).

Astfel valoarea peste 150 lei reprezintă acordare de avantaje şi se impozitează prin cumularea cu veniturile salariale din luna în care angajatul primește acest avantaj. Acordarea unui cadou peste plafonul de 150 lei va diminua salariul net al angajatului cu valoarea contribuţiilor şi impozitului aferente sumei respective. De exemplu, dacă la un salariu brut de 2080 lei, angajatorul îi oferă salariatului un cadou de 250 lei (deci cu 100 lei peste plafon), atunci impozitul şi contribuţiile sociale se vor calcula la un brut de 2180 lei (2080 + 100), ceea ce inseamna un salariu net mai mic pentru angajată şi contribuţii mai mari datorate la bugetul de stat.

Angajatorul poate alege să ofere cadouri angajaţilor şi copiilor acestora fără a avea însă o obligaţie legală în acest sens.
Totodată, angajatorul poate opta să nu acorde cadouri cu ocazia Paştelui sau să aloce un buget mai mic de 150 lei/persoană. Plafonul de 150 lei este relevant în stabilirea valorii impozabile, dacă acesta este depăşit, fără a reprezenta o sumă obligatoriu a fi oferită angajaţilor sau copiilor.

Plafonul de 150 lei se aplică separat, pentru fiecare angajat şi fiecare copil minor al angajatului, chiar şi în cazul în care părinţii lucrează la acelaşi angajator. În această situaţie, angajatorul va putea acorda copilului minor al acestora cadouri în limita maximă de 300 lei (150 x 2), diferenţa peste 300 lei fiind considerată venit impozabil din salarii.
Totodată, mai există un plafon/criteriu de deductibilitate: cheltuiala totală cu cadourile acordate este deductibillă  dacă  se încadrează în limita de  5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.

Cadouri oferite clienţilor sau furnizorilor:
(Alte) facilități fiscale
Companiilor  care  doresc să ofere cadouri nu doar angajaţilor şi copiilor acestora, ci şi partenerilor de afaceri, le reamintim  cele 2 facilități pe care le oferă Codul Fiscal:

1. personalizarea cadourilor – cadourile pot fi ȋncadrate la cheltuieli de reclamă și publicitate, fiind deductibile integral, necondiționate potrivit destinației sau cuantumului,
2. acordare de bunuri cadou ȋn limita a 100 lei, exclusiv TVA – cheltuiala cu aceste cadouri ar putea fi încadrată la cheltuieli de protocol firmă, cu deductibilitate 2% din profit.

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!