Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Dividendele vor putea fi distribuite şi în cursul anului fiscal, iar asociaţii vor avea posibilitatea să retragă trimestrial dividende, distribuirea făcându-se în limita profitului contabil net realizat trimestrial, conform  Proiectuluide lege adoptat ieri de Camera Deputaţilor.

Prevederile adoptate modifică  Legea contabilităţii nr.82/1991, Legea nr.31/1990 privind societăţile şi Legea nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei şi reglementează distribuirea dividendelor şi în timpul anului, nu doar după aprobarea situaţiilor financiare anuale, urmând ca regularizarea profitului să se efectueze prin  situaţii financiare anuale.

Potrivit noilor prevederi, repartizarea trimestrială a profitului către acţionari sau asociați se poate efectua opţional, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate şi sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz

Persoanele  care optează pentru repartizarea trimestrială de dividende au obligaţia să întocmească situaţii financiare interimare. Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate şi se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați.

Dividendele se pot plăti în mod opţional trimestrial, în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor, regularizarea diferenţelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului urmând să se facă prin situaţii financiare anuale.
Plata diferenţelor rezultate din regularizare trebuie să se facă cel mai târziu în termen de  60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. În caz contrar societatea datorează după acest termen dobândă penalizatoare.
În cazul în care asociaţii datorează restituiri de dividende, în urma regularizării operate în situaţiile financiare anuale, acestea se achită societăţii tot în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. În caz contrar asociaţii datorează dobândă penalizatoare.

Obs. Forma adoptată de Senat conţine o contradicţie legislativă – potrivit modificărilor aduse Legii contabilităţii nr. 8/1991, art.19, dividendele plătite şi repartizate în plus în cursul exerciţiului financiar se restituie în 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale.
În acelaşi timp, prin modificările aduse Legii societăţilor nr.31/1990, art.67, stabileşte că asociaţii care datorează restituiri de dividende trebuie să le restituie societăţii în termen de 6 luni de la data aprobării situaţiilor financiare anuale.
Camera Deputaţilor, prin ultimele modificări aduse proiectului, stabileşte, printre altele, termenul de 60 de zile.

Potrivit  legislaţiei în vigoare, repartizarea profitului pe dividende, respectiv plata dividendelor se efectuează după încheierea situaţiilor financiare şi aprobarea acestora de către asociat/asociaţi.
Aşadar, conform legislaţiei curente, proprietarii de firme pot retrage dividende  (din profitul anului în curs) începând cu anul financiar următor, şi nu în timpul anului fiscal.

 

Distribuirea anticipată a unei cote a profitului, sub formă de dividende, pe parcursul anului fiscal, este o  măsură legislativă  care va putea mulţumi mai multe categorii de beneficiari:

  • Statul – distribuirea dividendelor în avans va aduce câştiguri, în avans, pentru bugetul de stat, plata dividendelor  va aduce la buget  încasări din plata impozitelor pe dividende, în cursul anului fiscal. Statul va încasa impozit pe dividende din profitul trimestrial pentru anul în curs, pentru care ar fi nevoit să aştepte până anul următor.
  • Asociatul – va beneficia pe parcursul anului de rezultatul muncii prestate, şi nu începând cu anul fiscal următor. Ridicarea dividendelor în cursul anului fiscal înseamnă plăţi mai dese către antreprenori, respectiv o sursă de venit pentru antreprenori, trimestrială şi nu anuală.
  • Relaţie echitabilă stat – întreprinzător
    Măsura legislativă stabileşte reguli clare şi permisive privind repartizarea profitului şi la intervale mai mici de timp, cu scopul stimulării creşterii economice dar şi a creării unei relaţii corecte stat – întreprinzător. În expunerea de motive se menţionează că statul şi întreprinzătorul trebuie să aibă drepturi egale – cât timp statul beneficiază de munca întreprinzătorului (prin plata impozitelor) şi acesta trebuie să aibă la rândul său dreptul repartizării în acelaşi timp a unei cote din profit.
  • Eliminarea diferenţelor privind tratamentul legislativ distinct
    Măsura urmăreşte şi eliminarea diferenţelor privind tratamentul legislativ distict privind asociaţii şi categoriile de realizatori de venituri. Spre deosebire de asociaţi (proprietari de societăţi care obţin profit), categoriile precum PFA, PFI, CMI, SCA beneficiază în cursul anului fiscal de veniturile înregistrate.

Una dintre modificările aduse Legii nr.1/2005 constă în  eliminarea din categoria de infracţiune a  situaţiei în care administratorul, preşedintele sau directorul executiv al cooperativei foloseşte cu rea-credinţă bunurile sau creditul societăţii cooperative, în scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu, sau pentru a favoriza o altă societate cooperativă ori societate în care are interese în mod direct sau indirect. (art. 133, lit.a) Prin proiectul de lege adoptat ieri (13.06.2018) de Camera Deputaţilor, se abrogă litera a.
În prezent legea încadrează această situaţie în categoria infracţiunii pedepsite cu închisoare de la  6 luni la 3 ani.

Tot în expunerea de motive se precizează  că nu este corectă încadrarea la infracţiune acţiunea asociatului de a lua mai devreme din firmă ceea ce i se cuvine. În prezent, retragerea  dividende înainte de definitivarea situaţiilor financiare se consideră sumă necuvenită, retrasă în folos propriu, contrar intereselor societăţii, şi poate fi pedepsită cu închisoarea.

Prevederile intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!