Autor
Ana Cernescu 
Tax Manager/accountess.ro  


 

Legea 191/2018, publicată în Monitorul Oficial în data de 24 iulie 2018, modifică OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

 

Astfel:

  1. Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ (cu amănuntul sau cu ridicata) precum şi persoanele juridice care prestează servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 EUR (echivalentul în lei), au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile, prin intermediul unui POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare.

2. Aceste persoane juridice pot oferi serviciul de eliberare numerar (similar retragerilor de la bancomate) de la terminalele proprii de plată, în sumă maximă de 200 lei.

Dacă oferă serviciul, trebuie să afişeze la loc vizibil această informaţie şi costurile de acordare. Comisionul perceput clientului nu poate depăşi 1 % din valoarea avansului acordat.

Refuzul de a accepta plata prin intermediul POS sau al altor soluţii moderne de acceptare se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 7.500 lei.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!