Ce reprezintă companiile de tip Holding? Este oportună înființarea unei societăți Holding? Care sunt avantajele fiscale și strategice pe care acest tip de organizare le oferă? Care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le luăm în considerare pentru a lua o decizie cât mai corectă?
În cadrul ghidului esențial pe care vi-l prezentăm astăzi vom descoperi împreună câteva astfel de informații pe care viitorii deținători de companii de tip Holding vor dori să le cunoască în detaliu înainte de a face acest pas important.
Ce este o companie de tip Holding?
Companiile de tip Holding sunt companii care deţin şi controlează alte entități prin deţinerea majorităţii acţiunilor, de regulă, sau prin controlul consiliului de administraţie. Cu alte cuvinte, discutăm despre o companie-mamă, prin intermediul căreia se controlează mai ușor entitățile care o compun.
Ce formă juridică se potrivește pentru o companie de tip Holding?
O societate holding din România poate îmbrăca diferite forme juridice, cum ar fi o societate pe acțiuni (societate pe acţiuni – S.A.) sau o societate cu răspundere limitată (societate cu răspundere limitată – S.R.L.).
Ținem cont de faptul că alegerea structurii juridice va depinde de diverși factori, inclusiv de obiectivele și cerințele specifice ale holdingului. Pentru afacerile de familie este potrivită forma juridică de tip SRL, iar forma juridică de tip SA este mai potrivită companiilor care vor să atragă mai uşor investitori, să se listeze la bursă, companii mai deschise, cu planuri de expansiune în zona de finanţare.
Care este legislația structurilor de tip Holding?
În România nu există o legislaţie specifică a structurilor de tip holding. Discutăm despre un sistem de organizare a mai multor entități, fie că sunt Societăti pe Acțiuni S.A. sau Societăți cu Răspundere Limitată S.R.L.
Codul fiscal prevede regulile de care fiecare societate va ține cont, fie că discutăm despre un S.R.L. sau o S.A. Compania de tip Holding controlează aceste entități prin intermediul acționarilor/ asociaților săi.
Care este capitalul social minim necesar în companiile Holding?
În cazul companiilor de tip Holding, capitalul social minim necesar depinde de forma sa juridică. De exemplu, o societate pe acțiuni necesită de obicei un capital minim mai mare în comparație cu o societate cu răspundere limitată.
Capital minim S.A. = minim 25.000 euro
Capital minim S.R.L.= minim 1 leu
Ce Cod CAEN trebuie să dețină societățile de tip holding?
O companie de tip Holding trebuie să dețină ca obiect de activitate Cod CAEN 6420 – Activități ale holdingurilor.
Cât de ușor pot obține finanțare companiile de Holding?
În ceea ce priveşte finanţarea, obţinerea de credite este mult mai rapidă şi mai sigură pentru compania de holding, care consolidează sume mai mari şi este mai “curată” din perspectiva indicatorilor.
Tot în ceea ce priveşte nevoia de finanţare, împrumuturile pot fi acordate mult mai uşor prin compania de holding, însă şi aceste împrumuturi trebuie să respecte condiţiile de transfer pricing uzuale.
Care este regimul fiscal pentru o companie de Holding?
De reținut este faptul că dacă alegeţi înfiinţarea unui holding fără activitate (recomandabil), al cărui singur scop este deţinerea de părţi sociale în celelalalte companii din grup, nu veţi putea înregistra costuri deductibile fiscal pe aceasta companie și nici TVA deductibil, deoarece nici veniturile obţinute nu sunt taxabile.
O recomandare importantă este de păstrare a companiei de holding doar pentru acest scop, deşi nu este interzis ca ea să desfăşoare şi activităţi economice normale, cum ar fi să vândă produse sau servicii.
Cele mai importante avantaje ale unui deținător de Holding?
Până la urmă, de ce ne-am dori să înființăm o companie de tip Holding? Care este rațiunea de a fi a unei astfel de grup? Care sunt avantajele fiscale și care sunt avantajele legale, strategice ale unei companii de tip Holding?
Care sunt cele mai importante avantaje fiscale pentru companiile de tip Holding?
Pentru companiile de tip Holding, ca avantaje fiscale, lucrurile sunt clare în codul fiscal, astfel că pentru deţineri mai mari de 1 an şi 10% din capital, dividendele, veniturile din lichidare, profitul din cesionarea părţilor sociale sunt scutite de impozitare.
Astfel pot fi investite profiturile obţinute pe anumite companii din grup în alte companii din grup care au nevoie de finanţare, prin intermediul societăţii de holding, fără a fi plătit impozitul pe dividende.
Câteva dintre cele mai importante avantaje strategice pe care le obțin deținătorii de companii de tip Holding:
1. Se realizează o distribuție mai bună a fondurilor către societățile deținute de Compania-Mamă astfel încât nivelul investițiilor să fie optim raportat la nivelul cheltuielilor existente și a celor preconizate. Cu alte cuvinte, putem controla mai usor mersul unei afaceri, oferindu-i resursele necesare la timpul potrivit.
Fluctuația prețurilor practicate pe piață ne pot afecta dacă nu suntem racordați la o societate care ne poate pune la dispoziție resursele necesare rapid și la preturi care să ne avantajeze.
Un dezavantaj ar fi ca în cazul în care una dintre societăți devine insolvabilă, Compania-Mamă va trebui să asigure restituirea finanțării pe care aceasta dintâi a obținut-o. Răspunderea juridica revine companiei de tip Holding, care nu se poate delimita de finanțările obtinute de către companiile care o compun.
Un alt avantaj al desfășurării activităților diferite pe companii distincte, controlate cu ajutorul companiei de Holding, este că falimentul uneia dintre companiile din grup nu le contaminează pe celelalte și nu are impact de imagine nici asupra Societății Mamă. În cazul puțin probabil al falimentului Companiei Mamă, impactul este resimițit și de restul companiilor dar aceasta este o situație mai rar întâlnită și puțin probabilă.
2. Se corectează mai ușor lipsurile din fiecare societate în parte. O companie de tip Holding își poate “hrăni” fiecare entitate așa cum dictează nevoile într-un moment anume. Fondurile pot fi distribuite după cum este necesar și în funcție de deciziile acționarilor.
3. Se uniformizează modul în care sunt controlate societățile care compun Compania-Mamă. Deciziile sunt luate în cadrul adunărilor generale de către asociați/ acționari și sunt transpuse în mod uniform la nivelul tuturor entităților care compun compania de tip Holding.
4. Se obține un control mai bun al resurselor deținute de către toate societățile care compun Holding-ul. Resursele existente sunt controlate de către asociați/ acționari și modul în care acestea sunt utilizate este decis prin vot.
5. Se evaluează mai ușor necesitatea resurselor pentru toate societățile din cadrul Companiei de tip Holding, prin raportare la fluxurile de producție existente la nivelul fiecărei societăți în parte. O Companie-Mamă are la dispoziție toate liniile de produse și de servicii pe care societățile ei le poate oferi. Infuzarea de resurse se realizează mai facil, mai rapid și cu resurse financiare mai avantajoase.
6. Compania – Mamă își hrănește pe rând societățile care o compun astfel încât să asigure un “trai” prosper pentru fiecare în parte. Obiectivul final, pe termen lung, este ca fiecare societate să devină una înfloritoare iar Compania – Mamă să devină un sistem inteligent, care susține, care aduce ordine și stabilitate.
Mai precizăm faptul că o companie de tip Holding poate fi deținută de una sau mai multe persoane care doresc să conducă împreună mai multe societăți distincte. Da, ideea de a inființa un Holding ca unic actionar/unic asociat este bună și poate aduce rezultate remarcabile pe termen scurt, mediu și lung.
Obiectivele strategice sunt numeroase și toate pot fi duse la bună îndeplinire alături de specialiști în consultanță fiscală și financiară care să își pună la dispoziție know-how-ul, expertiza, activitatea practica în materie de organizare a proceselor în companii de tip Holding.
La final, înțelegem faptul că a deține o companie de tip Holding poate fi cel mai bun pas care poate aduce mai multe societăți distincte pe drumul cel mai bun. Colaborarea, fie că este între asociați, fie că este între societăți, este cuvântul cheie care stă la baza conceptului de Holding, un concept demn de luat în considerare de către orice antreprenor care își dorește afaceri mature care să scaleze împreuna în mod eficient. Exponențial.
Succes maxim și afaceri pe profit!
Autor: Ana Cernescu, Managing Partner Accountess
Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook, precum și contul de Linkedin pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole de interes.