Au rămas mai puțin de trei luni până la termenul de 1 ianuarie 2023, când vor intra în vigoare modificări radicale ale Codului Fiscal. Spre deosebire de instituții ale statului, care sunt luate prin surprindere, în fiecare an, de venirea iernii cam în aceeași perioadă, mediul antreprenorial se pregătește din timp, atât pentru mult-vehiculatele scăderi ale economiei, cât și pentru a lua decizii corecte și a ajunge la cea mai bună optimizare fiscală pentru anul ce urmează.
O întrebare des întâlnită printre companiile ce estimează o cifră de afaceri sub 500.000 EUR la 31 decembrie 2022 este legată de alegerea regimului viitor de impozitare – pe venit (ca microîntreprindere) sau pe profit?
Pentru a vă da o mână de ajutor, vă prezentăm pe scurt noile condiții ce trebuie avute în vedere pentru aplicarea regimului micro începând cu 01.01.2023, și anume:
- Veniturile realizate să nu depășească plafonul de 500.000 EUR;
- Veniturile din consultanță și management să nu depășească procentul de 20% din veniturile totale;
- 1 salariat cu normă întreagă de lucru;
- Deținere asociați în companii microîntreprinderi: entitatea să aibă asociați care dețin titluri de participare la cel mult trei microîntreprinderi, în cazul asociațiilor/acționarilor cu deținere de peste 25%.
Atenție: Condițiile expuse trebuie îndeplinite cumulativ la 31.12.2022 pentru ca societatea să poată aplica impozitarea de 1% începând cu 1 ianuarie 2023.
Un alt aspect important este legat de codul CAEN 7022 “Activități de consultanță pentru afaceri și management” – dacă activitatea principală nu este reprezentată de acest cod CAEN este recomandată schimbarea acestuia până la finalul anului, pentru a se putea păstra în continuare regimul de microîntreprindere. Acest cod poate fi adăugat în certificatul constatator ca activitate secundară autorizată.
Condițiile care permit funcționarea în regim de microîntreprindere cu impozit de doar 1% sunt din ce în ce mai aspre. Spre exemplu, începând cu anul 2023 o companie poate fi o singură dată microîntreprindere cu aplicare impozit pe venit de 1%. De asemenea, începând cu anul 2023, o persoană nu va putea fi acționar/asociat (cu procent de peste 25% din titlurile de participare) în mai mult de trei companii care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.
Decizia privind alegerea tipului de impozitare astfel încât compania să fie optimizată fiscal depinde de mulți factori. Putem estima un break-even point între impozitul pe profit și cel Micro la venituri de 36.000 – 40.000 euro/an. În principiu, doar dacă veniturile facturate ale unei companii sunt mai mari de 36.000 de euro/an, atunci este avantajos să se aplice sistemul micro. Dar, spre exemplu, pentru companiile cu marjă de profit mare, regimul micro poate fi avantajos și sub acest nivel de venituri. Desigur, afirmațiile de mai sus depind mult și de valoarea costurilor pe care compania le are, pe lângă cele salariale.
Pentru a decide care variantă fiscală este mai avantajoasă, calculele trebuie făcute atent, cu estimări de venituri și cheltuieli cât mai aproape de realitate și având la dispoziție toate informațiile care influențează decizia.
Noi vă putem ajuta cu calculele și informațiile corecte. Estimările, însă, trebuie să vină de la dumneavoastră.