Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro
Începând de astăzi, 1 noiembrie, se aplică TVA de 5 % în domeniul serviciilor de restaurant, catering, cazare şi parcuri de distracţie.
Cota redusă de 5% de la 9 % a fost introdusă prin Ordonanţa nr. 89/2018 în scopul susţinerii turismului românesc, însă complică lucrurile din punct de vedere al practicii fiscale.
În cazul serviciilor de restaurant şi catering pot aparea situaţii în care să fie necesară aplicarea mai multor cote de TVA, respectiv 5%, 9% şi 19%
Servicii de restaurant şi catering în sensul TVA
Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (HG nr. 1/2016), în sensul TVA, serviciile de restaurant şi de catering reprezintă:
servicii care constau în furnizarea de produse alimentare şi/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare şi/sau de băutură este numai unul dintre elementele unui întreg în care predomină serviciile.
Serviciile de restaurant constau în prestarea unor astfel de servicii în spaţiile prestatorului, iar serviciile de catering constau în prestarea unor astfel de servicii în afara localurilor prestatorului.
Furnizarea de produse alimentare şi/sau de băuturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fără, dar fără vreun alt serviciu conex, nu se consideră a fi servicii de restaurant sau catering.
Astfel, conform acestei definiţii, o unitate va aplica mai multe cote de TVA în funcţie de forma sub care se prestează serviciu, şi anume un restaurant aplică cota de:
5% dacă serveşte clientul la masă
9% dacă îi livrează mâncarea acasă sau clientul comandă la pachet (din restaurant) mâncarea pentru consumul în afara localului
19% pentru consumul de băuturi alcoolice
În ce priveşte servirea de băuturi alcoolice, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevăd:
Pentru băuturile alcoolice servite la restaurant sau oferite în cazul serviciilor de catering se aplică cota standard de TVA, dar nu se consideră că are loc o livrare separată de bunuri, oferirea de băuturi alcoolice făcând parte din serviciile de restaurant sau de catering.
Exemplu: Un restaurant care vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara locaţiei restaurantului nu este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplică cota redusă de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă contravaloarea acestora ar fi evidenţiată separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client.
Servirea de băuturi, alcoolice şi/sau nealcoolice în spaţiile prestatorului este considerată serviciu de restaurant, ca atare şi barurile se vor supune începând de astăzi dispoziţiilor Ordonanţei nr. 89/2018.
Ce cote de TVA vor aplica barurile:
– 5% pentru berea la draft şi pentru băuturile nealcoolice (apă, cafea, sucuri, etc)
-19% pentru băuturile alcoolice
Aşadar, începând de astăzi, unităţile care servesc şi livrează mâncare şi băutură populaţiei vor aplica o cotă de 5% pentru serviciile de restaurant şi catering (exceptând băuturile alcoolice, altele decât berea la draft pentru care se aplică tot 5%), o cotă de 9% pentru livrarea de produse alimentare şi o cotă de 19% pentru băuturile alcoolice.
Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!