Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Codul fiscal nu reglementa până acum situaţia contractelor de muncă suspendate, în vederea stabilirii cotei de impozit pe venitul microîntreprinderilor.

Codul fiscal stabilea cota de impozitare de 1% sau 3% în funcţie de numărul de angajaţi (statutul de angajat), fără să facă referire expresă la tipul contractului de muncă.

Prin raportare la prevederile Codului muncii, cât timp angajatul cu contract de muncă suspendat  continuă să fie angajat, deci nu i se anulează calitatea de angajat, se consideră că microîntreprinderea îndeplineşte condiţia de a avea un angajat, deci plăteşte impozit în cotă de 1% (şi nu 3%).

Prin Hotărârea 354/2018, publicată recent în Monitorul Oficial, Codul fiscal reglementează acum situaţia contractelor suspendate, iar prevederile consolidează dispoziţiile actuale ale legislaţiei muncii.

Actul normativ modifică articolul 51 din Codul fiscal privind cota de impozit pe venitul microîntreprinderilor şi prevede că pentru stabilirea numărului de salariaţi se iau în considerare şi contractele individuale de muncă/convenţiile individuale de muncă, încheiate potrivit legilor speciale, precum şi contractele suspendate, potrivit legii.
Aşadar, o microîntreprindere poate aplica o cotă de 1% asupra veniturilor și în cazul în care are angajaţi ale căror contracte de muncă sunt suspendate. Citeşte mai departe…

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!