Celulele stem sunt considerate, în ziua de azi, componente fundamentale ale vieții, întrucât stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Ele se găsesc în măduva osoasă și ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea multor afecțiuni. Donatorii de astfel de celule au vârste cuprinse între 18 și 60 de ani și sunt înscriși în baza de date a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Pentru aceștia, legiuitorul a introdus în Codul fiscal, art. 154 alin (1), exceptarea de la plata CASS:

  • Sunt exceptate de la plata CASS donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare.

Prin aceeași OG 37/2022 se fac precizări și cu privire la acordarea de asistență medicală persoanelor neasigurate în cabinetele medicilor de familie. Astfel, la art. 232 din Codul fiscal se introduc următoarele alineate:

  • Serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii sunt aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale și a unora dintre activitățile de suport, și sunt stabilite prin contractul-cadru și normele de aplicare a acestuia.
  • Pentru a beneficia de serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în condițiile art. 230 alin. (2) lit. a) și c).
  • Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie pot să își schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia, cu excepția situațiilor prevăzute în contractul-cadru.

 

Ne-am bucura ca Accountess să fie în primul dumneavoastră gând atunci când aveți nevoie de ajutor, informații sau lămuriri pentru orice subiect care ține de consultanța fiscală, management financiar-contabil sau domeniul resurselor umane. Responsabilul dumneavoastră de cont este acolo pentru a prelua aceste solicitări și pentru a veni, ajutat de o echipă de peste 50 de specialiști, cu cele mai eficiente și profitabile soluții.