Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Ore suplimentare sau spor de noapte?

Codul muncii prevede că munca prestată între orele 22:00 – 6:00 este considerată muncă de noapte.
Însă, tot potrivit Codului muncii, salariatul de noapte este:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte de cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Asta înseamnă că munca, deşi desfăşurată în intervalul 22:00 – 6:00, dacă timpul în care este prestată este mai mic de 3 ore, nu reprezintă muncă de noapte, iar salariatul nu are dreptul la sporul de noapte de 25% din salariul de bază.

Spre exemplu: dacă programul zilnic de lucru al unui angajat este cuprins înte 9:00 – 18:00, iar acesta (ocazional) efectueză  şi câte 2 ore de muncă în intervalul 22:00 – 6:00, salariatul nu este salariat de noapte, munca nu se încadrează la muncă de noapte fiindcă  intervalul lucrat în timpul nopţii nu însumează cel putin 3 ore din timpul de lucru /zi sau minim 30% din totalul orelor de muncă efectuate/lună.

În acest caz, orele lucrate în intervalul 22,00 – 6,00 se consideră ore suplimentare, pentru care nu se acordă spor de noapte.

Pentru a fi încadrat la muncă de noapte trebuie să existe o repetitivitate a prestării muncii de noapte şi stabilirea programului de lucru între 22,00 – 6,00, indiferent de numărul de ore efectiv lucrate în interiorul acestui interval. În acest interval de lucru angajatul va fi la dispoziţia angajatorului.

Salariatul de noapte beneficiază fie de:
a) program de lucru redus cu 1 oră
faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) spor 25% din salariul de bază
pentru munca prestată în timpul nopţii, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Conform Codului muncii, angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!