Planează asupra tuturor presiunea scumpirilor și a inflației iar legiuitorul, pe principiul ”atât s-a putut”, vine cu ajustări diverse, în speranța echilibrării acestei presiuni. Angajatorii sunt nevoiți să ia în calcul creșterea salariilor, lucru care aduce cu sine o creștere a impozitelor de plată. O variantă compensatorie sunt biletele de valoare, și iată că au venit schimbări legislative pozitive, am zice, în acest sens.
Prin legea 187/2022 publicată în MO nr. 613/22.06.2022 au fost aduse câteva modificări și completări Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Principalele modificări aduse sunt:
- Începând cu data de 1 Iulie 2022 valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 30 de lei (în prezent valoarea unui tichet de masă este de 20.17 lei).
- Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită din prezenta lege, de până la 30 lei/tichet de masă/zi, și valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună.
- Voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele școlare, naționale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului. Procedura privind plata taberelor potrivit prezentului alineat se stabilește prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului finanțelor.
- Organizațiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajați ai organizației sindicale. Frecvența acordării tichetelor cadou și valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizației sindicale. Prevederile referitoare la achiziționarea și emiterea tichetelor cadou se aplică în mod corespunzător.
Ca de obicei, în cazul în care aveți nevoie de lămuriri suplimentare sau asistență în aplicarea acestor prevederi, nu ezitați să luați legătura cu noi.
Lina Suditu
Senior Consultant