Organizarea unui program de internship poate aduce beneficii semnificative companiei tale – de la atragerea de talente noi, la stimulente financiare oferite de stat. Dar, pentru a implementa acest tip de program corect și legal, e nevoie să știi exact care sunt pașii, obligațiile și avantajele.
Dacă ești CEO, HR manager sau antreprenor, acest ghid îți va oferi toate informațiile esențiale pentru o organizare program internship eficient și conform legislației în vigoare.
Ce înseamnă organizarea unui program de internship?
Un program de internship reprezintă o formă de pregătire profesională desfășurată într-o companie, cu o durată limitată, prin care un tânăr intern dobândește abilități practice într-un domeniu profesional.
Pentru organizația gazdă (adică firma care găzduiește internul), există o serie de obligații legale și administrative clare, dar și beneficii importante, inclusiv o primă de angajare.
Condiții generale pentru desfășurarea internshipului
Internul trebuie să:
- Lucreze maximum 40 de ore pe săptămână (30 ore pentru persoanele sub 18 ani).
- Urmeze sarcinile trasate de îndrumător și să solicite sprijin, acolo unde este necesar.
- Respecte normele interne, clauzele de confidențialitate și regulile de sănătate și securitate în muncă.
Criterii de eligibilitate privind organizarea programelor de internship
- Organizația gazdă poate încheia simultan contracte de internship pentru un număr de interni ce nu poate fi mai mare de 5% din numărul total de salariați. Prin excepţie, organizaţia-gazdă care are încadraţi cel mult 20 salariaţi poate încheia simultan cel mult două contracte de internship;
- Programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni;
- Programele de internship se organizează pe o perioadă determinată de timp de maximum 720 ore pe parcursul a 6 luni consecutive, în baza unui contract de internship încheiat între intern și organizația-gazdă;
- Între intern si organizația gazdă se pot încheia mai multe contracte de internship cu condiția ca acestea să fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulată a acestora să nu fie mai mare de 6 luni.
Obligațiile companiei care organizează un program de internship
Pentru o organizare corectă a programului de internship, compania trebuie să:
- Întocmească fișa de internship, anexată contractului, care descrie detaliat activitatea internului.
- Oferă o indemnizație supusă impozitului pe venit, egală cu minimum 50% din salariul de bază minim brut, proporțional cu timpul lucrat.
- Asigure toate condițiile necesare desfășurării internshipului.
- Desemneze un îndrumător, responsabil de coordonare, sprijin și evaluare. Un îndrumător poate avea maximum 3 interni. Dacă sunt mai mult de 12 interni în companie, trebuie desemnat și un coordonator de programe.
- Transmită orice modificare a contractului de internship în registrul electronic de evidență, în termen de 3 zile lucrătoare.
- Să nu solicite ore suplimentare internilor și să nu-i implice în activități grele, vătămătoare sau necalificate (Grupa majoră 9).
- Să nu folosească internul la desfășurarea unor activități aferente unor ocupații din Grupa majoră 9 – Muncitori necalificați și/sau în condiții grele sau vătămătoare pentru intern.
Nu pot organiza programe de internship:
- Organizația gazdă care a mai fost în raporturi de muncă cu viitorii interni;
- Organizațiile – gazdă la care administratorul / asociații au calitatea de administrator / asociați la alți angajatori / organizații – gazdă cu care viitorii interni au mai fost în raporturi de muncă;
- Pentru o perioadă de 3 ani, organizațiile gazdă care au încheiat contracte de internship cu scopul mascării contractului individual de muncă și au fost sancționați. Termenul de 3 ani curge de la data aplicării sancțiunii.
Documente necesare în organizarea unui program de internship
- Politica internă privind internshipurile – proceduri și obiective.
- Materiale de lucru aferente activităților din program.
- Contract de internship, – Organizația-gazdă are obligativitatea completării și transmiterii informațiilor privind contractul de internship, cel târziu în ultima zi lucrătoare anterioară începerii programului, în registru de evidență a contractelor de internship, înființat la cerere de Agenția de Șomaj în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea organizația. Registrul electronic de evidență cuprinde datele de identificare ale internului, data încheierii contractului, data începerii, durata contractului, cuantumul indemnizației, data încetării contractului și domeniul în care se desfășoară internshipul;
- Fișa postului, care precizează sarcinile, modul de evaluare și responsabilitățile de coordonare.
- Referatul de evaluare, – întocmit de îndrumător în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea programului cu scopul de a evalua activitatea internului și de a oferi calificativul corespunzător muncii prestate de intern. Referatul de evaluare se aduce la cunoștință internului in termen de 7 zile lucrătoare de la data finalizării programului de internship;
- Certificatul de internship, – eliberat de organizația gazdă la finalul programului, în termen de 5 zile de la comunicarea referatului final de evaluare, în care sunt specificate perioada desfășurării internshipului, activitățile propriu-zise și calificativul obținut.
Beneficii pentru companii: prima de promovare
Dacă firma ta încheie un contract de muncă cu un intern, în termen de 60 de zile de la finalizarea internshipului, poți primi o primă de promovare a angajării în valoare de 4.585 lei per intern.
Pentru a obține acest stimulent:
- Depui o cerere la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în maximum 6 luni de la semnarea contractului de muncă.
- Atașezi copii după contractul de internship și contractul de muncă.
- Angajarea trebuie să fie neîntreruptă timp de 24 luni.
De ce merită să organizezi un program de internship?
- Atragerea de talente care pot deveni viitori angajați valoroși.
- Sprijin financiar oferit de stat pentru fiecare intern angajat.
- Consolidarea imaginii companiei ca angajator responsabil și implicat în dezvoltarea profesională a tinerilor.
- Creșterea capacității interne de mentoring și formare profesională.
Cum te poate ajuta Accountess
Dacă vrei să implementezi corect și eficient un program de internship, noi te putem ghida pas cu pas. De la redactarea documentelor legale, la asistență în raportarea în registrul electronic și consultanță privind acordarea primei de promovare – echipa Accountess îți oferă:
- Expertiză fiscală și financiară
- Servicii de administrare HR
- Suport complet în organizarea programului.
📩 Contactează-ne pentru o discuție detaliată.
Autor: Corina Mitrică, Managing Partner Accountess
Ne poți urmări pagina de Facebook, precum și contul de Linkedin pentru a rămâne la curent cu cele mai noi informații de interes.