Luna decembrie poate aduce cu ea cadouri din partea angajatorilor și petreceri de Crăciun pentru angajați, clienți și parteneri.

Conform prevederilor art. 76 alin.(4) lit.a) din Codul fiscal, cadourile oferite de angajator salariaților cu ocazia Crăciunului sunt neimpozabile în limita a 150 lei/salariat.

În afara acestei limite tot ce oferă angajatorul salariaților cu ocazia Crăciunului reprezintă venit impozabil și taxabil cu contribuții sociale.

Cum pot fi tratate din punct de vedere fiscal cheltuielile petrecerilor de Crăciun ale firmelor?

 În vederea stabilirii tratamentului fiscal și taxării cheltuielilor trebuie stabilit:

  • Scopul organizării evenimentului
  • Participanții la eveniment

Astfel:

  1. Dacă petrecerea este organizată în scopul recompensării si motivării angajaților și vor participa doar angajații firmei și însoțitorii acestora, sumele alocate pentru fiecare angajat în parte sunt considerate avantaje în naturăși vor fi impozitate în luna în care sunt acordate, fiind asimilate în baza de calcul a veniturilor din salarii.

Normele metodologice de aplicarea ale art.76 alin. 3 din Codul Fiscal definesc avantajele în natura ca fiind orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti.

Prin urmare, cheltuielile inregistrate se impoziteaza potrivit prevederilor art. 76, art.139, art. 157 si art. 2204 din Codul Fiscal, fiind retinute toate contributiile sociale atat cele individuale, cat si cele ale angajatorului.

  1. Dacă la petrecere vor participa atât clienții, partenerii de afaceri, cât și angajații, iar scopul evenimentului este promovarea imaginii firmei, marketing și stimularea activității comerciale, cheltuielile sunt încadrate la protocol.

De reținut:

– prin adăugarea avantajului la venitul brut, salariatul va trece la o altă deducere persoanală

– salariatului i se vor reține taxele și impozitul aferente avantajului, astfel salariul net se va diminua

– angajatorul poate suporta și contribuțiile angajatului pentru a nu-l dezavantaja

www.accountess.ro

Angela Stoica

HR Generalist

––––––––––

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze MAX-BA. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!