Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Serviciul „Acces date prin SMS”, lansat de A.N.A.F., este operaţional încă din 30 aprilie 2013 şi reprezintă încă un mijloc pentru contribuabili de a verifica rapid situaţia firmelor cu care lucrează sau intenţionează să lucreze.

Cei interesaţi să obţină informaţii publice despre un anumit agent economic pot transmie un mesaj text prin SMS care să conţină codul de identificare fiscală al societăţii respective, la numărul 1300.
Se primeşte rapid SMS de răspuns cu următoarele date disponibile:
– codul de identificare fiscală (exemplu: 123456);
– denumirea agentului economic (exemplu: SC XXXXX SRL);
– înregistrat/neînregistrat în scopuri de taxă pe valoare adăugată (exemplu: TVA DA/NU)
– starea de inactivitate fiscală a agentului economic (exemplu: INACTIV FISCAL
DA/NU);
– aplicarea sistemului de taxă pe valoare adăugată la încasare (exemplu: TVA ÎNCASARE DA/NU);
– cod de siguranţă stabilit de A.N.A.F. (exemplu: 123456789).

Serviciul “Acces date prin SMS” este disponibil în reţelele de telefonie mobilă Orange şi Vodafone.

Costul generat de utilizarea serviciului de mesaje scurte este în sarcina persoanei care solicită informaţiile. Tariful pentru un astfel de serviciu se stabileşte şi se percepe de către operatorii de telefonie mobilă. Costul nu este perceput de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Informaţiile furnizate prin SMS sunt în concordanţă cu datele existente în baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Alte informaţii publice despre agenţii economici se pot obţine gratuit accesând portalul www.anaf.ro, secţiunea Informaţii publice.
Procedura pentru serviciul „Acces date prin SMS” a fost aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 504/2013.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!