Implementarea raportării SAF-T reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pentru digitalizarea raportărilor fiscale. Așa cum bine știm, din anul 2025, toate companiile vor avea obligația de a raporta SAF-T, inclusiv micii contribuabili.
SAF-T = Standard Audit File for Taxation – Fișier Standard de Audit pentru Taxe
Practic, tot ce se întâmplă într-o companie trebuie raportat către autoritățile fiscale. Or acest proces este unul deosebit de complex, mai ales dacă discutăm despre o companie care are numeroase operațiuni, colaborări cu multe firme, cheltuieli numeroase, încasări, stocuri, active, mijloace fixe, inventar stufos etc. O companie care nu deține soluții tehnice performante și personal calificat pentru o raportare completă va fi pasibilă de amenzi. Iar amenzile nu sunt mici.
În momentul de față, raportarea SAF-T nu este un proces ușor de realizat și avem foarte mulți antreprenori care confirmă că nu sunt pregătiți pentru a trece prin acest proces de digitalizare fără ajutor specializat.
În mod natural, acest lucru se întâmplă pentru că sunt multe informații care trebuie comasate corect și transmise conform reglementărilor legale și pentru că nu există un soft care să realizeze acest lucru pentru noi, fără ajutor extern. De asemenea, nu există soluții universal valabile. O soluție tehnică se poate potrivi unei companii, dar nu se poate utiliza ca atare pentru o altă companie. Ea trebuie adaptată, lucru pe care noi, la Accountess, îl realizăm pentru fiecare client în parte.
În mod concret, pentru raportarea SAF-T la timp și 100% corect, este nevoie de o echipă de profesioniști care să genereze o soluție tehnică perfect adaptată profilului fiecărei companii în parte.
Această „croială” se realizează cu ajutorul consultanților fiscali și financiari, asistați de o echipă IT. Împreună, ei vor genera acel sistem în care informațiile fiecărei companii se vor putea include în mod natural în cadrul raportării SAF-T pe care autoritățile fiscale o așteaptă din partea noastră.
Explicăm în continuare, în cadrul acestui material, elemente esențiale despre raportarea SAF-T, cui revine obligația raportării, ce se întâmplă în cazul în care apar întârzieri cu privire la această obligație, care sunt cele mai mari provocări de care se lovesc antreprenorii în materie de raportarea SAF-T și nu numai.
Vă amintim cine raportează SAF-T în acest moment și din anul 2025:
- Raportarea SAF-T a devenit obligatorie pentru toți contribuabilii mari încă din 2022.
- Raportarea SAF-T a devenit obligatorie pentru contribuabilii mijlocii, bănci, IFN-uri, societăți de asigurare și alte instituții financiare din 2023.
- Raportarea SAF-T va fi obligatorie pentru toți contribuabilii mici din 2025.
Pe scurt, ce trebuie să știm despre raportarea SAF-T în 2024 și în 2025?
Raportarea SAF-T constă în transmiterea de informații detaliate cu privire la clienți, furnizori, înregistrări contabile, stocuri, plăți, încasări, orice fel de tranzacție realizată. Unele informații vor fi raportate la cerere și altele se raportează la anumite intervale de timp, în funcție de specificul acestora.
Practic, această obligație presupune ca:
- Toate datele și informațiile contabile să fie stocate corect, complet și la timpul potrivit.
- Toate activitățile unei firme să fie digitalizate.
- Toate datele fiscale să fie transmise către autorități, cu accent pe transparență și pe schimb de informații pentru prevenirea fraudei.
Ce trebuie raportat în declarația SAF-T:
- Informații generale cu privire la companie, numele software-ului care a generat fișierul, etc;
- Facturile de furnizori, clienți, bonurile de consum, avizele, transferurile între gestiuni, rapoartele de producție linie cu line, precum și alte informații;
- Informații complete cu privire la stocurile de materiale – produs cu produs, stoc inițial, rulaj, stoc final, cod vamal, cod locație, cod gestiune;
- Informații complete despre casă și bancă. Aici discutăm despre toate operațiunile înregistrate într-o lună, operațiune cu operațiune;
- Toate taxele și impozitele inclusiv TVA, codificate conform instrucțiunilor;
- Registrul jurnal al companiei. Aici vom include toate informațiile cu privire la înregistrările contabile efectuate în perioada de raportare, la nivel de tranzacție, inclusiv conturile contabile analitice;
- Ne revine obligația de a declara mijloacele fixe pe categorii clare, fiecare în parte, detaliat pe locație, gestiune, mișcări în gestiune (intrări, ieșiri prin vânzare, casări, amortizări, transfer între gestiuni, șamd);
- Balanța contabilă. Avem obligația de a declara fiecare cont din balanță (sold inițial, sold final, rulaje);
- Documente sursă: conțin informații despre facturi de vânzare și cumpărare, plăți, documente pentru mișcarea stocurilor, documente pentru tranzacții cu active, etc.
Ce se întâmplă în cazul în care apar întârzieri cu privire la raportarea SAF-T? Dar în situația în care raportarea SAF-T se realizează incorect sau incomplet? Dar în cazul în care raportarea SAF-T nu se realizează deloc?
Nerespectarea obligației de raportare SAF-T duce la sancțiuni precum amenzi de la 1000 lei la 5000 lei, precum și încadrarea în grad de risc fiscal crescut sau solicitări repetate, agasante din partea autorităților pentru conformare sau corecții.
Cum te putem ajuta pentru raportarea SAF-T?
La Accountess avem experiență în raportarea SAF-T și pentru această zonă de activitate am realizat investiții în soluții tehnice de validare și raportare, soluții pe care ne bazăm pentru succes deplin și conformare completă pe reglementările legale în vigoare.
Cum te pot ajuta serviciile noastre de contabilitate?
- Oferim tot suportul necesar pentru ca afacerea ta să se adapteze cu succes la noile reglementări.
- Oferim consultanță personalizată pe baza specificului afacerii tale și împreună dezvoltăm strategii de conformitate adaptate nevoilor tale.
- Implementăm împreună noile strategii care vor asigura conformare legislativă deplină. Ne asigurăm că toate procesele financiare – contabile- fiscale sunt perfect aliniate cu cerințele legale în vigoare.
- Oferim servicii de audit cu ajutorul cărora verificăm conformitatea cu standardele legale și identificăm toate eventualele riscuri sau probleme.
- Te asistăm în procesul de automatizare și digitalizare a contabilității în compania ta, implementând soluții software de ultimă generație care să eficientizeze și să simplifice gestiunea financiară.
- Suntem în permanență la curent cu orice modificare legislativă în curs de implementare sau în proiect de lege, motiv pentru care putem anticipa orice impact pentru tine și afacerea ta. Practic, suntem cu un pas în fața modificărilor legislative, cu soluții pentru orice scenariu.
Te invităm să ne dai un semn dacă te putem ajuta cu raportarea SAF-T pentru anul în curs sau pentru următoarea perioadă de timp. Îți punem compania în ordine, începând de la prima ședință de consultanță!
Autor: Ana Cernescu, Managing Partner Accountess
Ne poți urmări pe Linkedin și pe Facebook pentru a rămâne mereu la curent cu materialele pe care le publicăm.