Să fii consultant financiar – fiscal este un vis pentru numeroși profesioniști. Cu toate că nu este o profesie imposibil de accesat, rămâne una dintre cele pentru care trebuie să depui eforturi continue de formare și de câștigare a experienței necesare pentru succes deplin în domeniu.
Nu este un drum simplu dar pentru cei cu pasiune pentru domeniul financiar, devine un drum pe care îl iubești.
Și în 2023 am întâlnit o predilecție deosebită pentru această profesie. Și nu este o simplă afinitate, ci o convingere extrem de bine formată. Oamenii doresc să devină consultanți fiscali și financiari iar motivele sunt numeroase.
Primul și cel mai important motiv este că o afacere solidă are mereu în spate o echipă de consultanți iar un capitol pe care nu îl neglijăm niciodată este cel referitor la bunăstarea financiară. Să iei decizii de dezvoltare sau de stabilizare înseamnă să cunoști cifrele din spate și să le poți transforma în informații palpabile pe care să te poți baza pe termen lung pentru prosperitate și succes maxim.
Oricare ar fi domeniul în care activăm, oricare ar fi industria de care aparținem, consultanța fiscală și financiară sunt chei de aur pe care le folosim cu încredere în contul afacerilor noastre.
Aflăm câteva informații esențiale despre profesia de consultant fiscal și financiar din materialul de astăzi, pe care îl dedicăm tuturor celor care doresc să intre în această minunată breaslă pe care o salutăm cu drag. Oare vom fi coechipieri?
Iată principalele aspecte pe care le vom descoperi astăzi în ceea ce privește profesia de consultant fiscal și financiar:
1. Cum se accesează această profesie? De ce ai nevoie ca să ajungi consultant fiscal și financiar?
Dacă îți dorești o carieră în acest domeniu, recomandarea noastră este să fii licențiat în economie, să fi urmat cursurile unei facultăți de profil economic, contabilitate și/sau informatică de gestiune.
Ideală este și situația în care ai urmat cursurile unei facultăți de management, de relații internaționale sau finanțe-bănci.
De asemenea, recomandăm să existe un masterat în domeniu sau chiar un MBA, care ajută foarte mult pentru a livra sfaturi foarte bune pentru antreprenori, atât din punct de vedere fiscal, cât și din punct de vedere financiar și al modelului de management.
Considerăm că o experiență relevantă este de aproximativ 7 ani, aspect care denotă faptul că poți susține procese operaționale complexe, pentru business-uri medii și mari. Aici discutăm despre experiență în contabilitate, management și audit.
De asemenea, recomandăm cursuri de raportare financiară și de controlling.
Desigur, nu în ultimul rând, pentru un consultant fiscal și financiar este important să fie fie membru CECCAR, CCF, ANEVAR și/ sau CAFR.
2. Care este diferența dintre a fi consultant fiscal și a fi consultant financiar? De ce recomandăm să avem ambele seturi de competențe?
Din perspectiva noastră, la ACCOUNTESS, considerăm că un bun consultant trebuie să aibă competențe ce țin de domeniul fiscalității și de domeniul financiar în același timp.
De ce recomandăm ambele specializări? Pentru că se completează minunat și acest duo îți oferă siguranța că sfaturile tale cuprind toată sfera de impact pentru business-urile pe care le reprezinți.
Consultantul fiscal are mai mult activată zona de focus pe fiscalitate, pe legislație fiscală și zona juridică conexă. Este nevoie de această imbinare pentru ca sfaturile oferite să nu ramână doar la nivel teoretic, ci să fie aplicate corect, corespunzător, la timpul potrivit, în maniera potrivită.
Consultantul fiscal este în permanență atent la taxe, la fiscalitate, la legislație, la beneficii fiscale ce se pot aplica, la proiecte de lege ce se pot concretiza, pentru că e important să acționezi la timp și este esențial să previi, nu să remediezi. Consultanța fiscală are o importanță uriașă pentru stabilitatea și siguranța oricărui business.
De asemenea, consultantul fiscal este axat și pe maniera de organizare juridică pentru asigurarea unui nivel maxim de funcționalitate.
Consultantul financiar are imaginea de ansamblu a unei companiei, a domeniului de activitate, a industriei din care aceasta face parte, a specificului companiei, a modelului de business pe care aceasta îl imbrățișează.
De la gestionarea finanțelor companiei și până la gestiunea finanțelor personale ale asociaților, importanța unui consultant financiar își spune cuvântul cu impact major pentru bunăstarea generală a unui business.
La Accountess, consultanții noștri se implică în mod activ inclusiv în maniera în care clienții noștri și asociații își investesc finanțele personale, cu ce randament, ce se poate îmbunătăți, ce strategii se pot aplica în mod optim. Pentru că de aici pleacă totul.
De asemenea, un consultant financiar se implică în modul în care se dezvoltă zona de cashflow, bugete, planuri de viitor, investiții care sunt în plan, economii pe care are de gând să le acumuleze, surse de finanțare disponibile și pe care le poate atrage o afacere. Aici discutăm despre granturi, finanțări bancare, atrageri de investiții de la companii mai mari, comfortable loans și nu numai.
Mai mult, un consultant financiar poate ajusta și optimiza cheltuielile unei companii, poate ajuta la luarea de decizii conform cărora unele cheltuieli pot fi reduse, unele venituri pot fi sporite sau pot fi identificate noi surse de venituri.
Consultantul financiar are în mod obligatoriu acoperită și zona fiscală pentru că toate sfaturile pe care le oferă, trebuie trecute prin acest filtru. Trebuie să știi totul să poți da consultanță financiară cu rezultate bune și durabile pentru toate nevoile unei companii.
3. Cine are nevoie de fapt de consultanți fiscali și financiari? Cui servim la urma urmei și ce diferență facem în viața mediului antreprenorial?
Servim persoanelor fizice care dețin un buget alocat pentru zona de identificare de soluții de investiții a finanțelor personale de așa natură încât să se obțină un randament cât mai bun. Ne adresăm persoanelor care au nevoie să își deschidă căi de investiții sau de diversificare a celor deja existente, de optimizare a flxului financiar, de protejare a acestuia.
Dacă ai nevoie de cea mai bună soluție de investiție dar vrei să fii la adăpost, în același timp, desigur, un consultant financiar este o idee mai mult decât evidentă. Este și cel mai indicat profesionist care te poate ajuta să îți creezi surse de venit pasiv pentru perioada de pensionare.
Cu toate acestea, la Accountess, zona noastră principală de focus este cea reprezentată de companiile care au nevoie de consultanță fiscală și financiară pentru optimizarea tuturor proceselor operaționale pentru profitabilitate maximă.
Companiile nu pot funcționa în lipsa unei echipe bune de consultanță fiscală și financiară. Discutăm despre aspecte foarte multe pe care o astfel de echipă le acoperă, începând cu zona de conformare fiscală și până la raportarea progreselor realizate în mod constant, pentru ca deciziile care se iau să fie întotdeauna cât mai sigure și mai profitabile.
4. Ce cursuri recomandăm pentru un consultant fiscal și financiar de excepție?
În primul rând, recomandăm cursurile organizate de Camerele din care consultanții deja fac parte. Sunt obligatorii și de foarte bună calitate, precum și destul de numeroase.
Există și cursuri externe ce se pot accesa opțional, de raportare financiară, de controlling, de optimizare fiscală și nu numai.
Recomandăm participarea la conferințe de fiscalitate la care sunt lectori profesioniști din Ministerul de Finanțe sau experți bine pregătiți și cu experiență solidă în domeniu.
De asemenea, sunt recomandate și cursurile de management al resurselor umane și al echipelor, pentru că este esențial să știi cum să îți utilizezi corect și judicios resursele umane și resursele materiale pentru a-ți atinge obiectivele cu succes.
ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) reprezintă o certificare extrem de valoroasă pentru consultanții care își doresc să devină experți contabili la nivel internațional. Această certificare internațională îți oferă posibilitatea de a funcționa în orice jurisdicție.
Nu este doar o certificare importantă pe care un consultant o poate obține, dar ACCA este și o sursă valoroasă de informații de care acesta se poate folosi cu rezultate minunate. De la audit, la management de resurse, investiții, finanțări, contabilitate, management financiar de la A la Z, cursurile ACCA sunt răspunsul pentru un consultant financiar și fiscal cu o capacitate mare de a ajuta în mod real companiile pe care le consiliază.
5. De câți ani de experiență ai nevoie pentru a deveni foarte bun în acest domeniu?
Din punctul nostru de vedere, este nevoie de minim 7 ani de experiență în domeniu pentru a oferi consultanță financiară și fiscală cu încredere și siguranță. Pentru excelență în domeniu recomandăm experiență de minim 10 ani.
Nu se pot sări etape în ceea ce privește calitatea serviciilor de consultanță fiscală și financiară de top.
Nu există scurtături, nici trucuri, nici strategii secrete. Este muncă multă, experiență pe care o câștigi atunci când lucrezi cot la cot cu profesioniști alături de care poți forma o echipă excelentă.
Formarea durează foarte mult și contează de la cine înveți meserie. Anii de experiență contează și ei dar în același timp este important să ai o activitate relevantă pentru acest domeniu.
Un volum de muncă scăzut și un portofoliu minimal de companii pe care le-ai reprezentat nu îți pot da garanția că poți da consultanță fiscală și financiară la nivel de excelență.
Desigur, contează și pe ce tip de spețe și de proiecte te-ai expus. Contează să fi avut experiență cu modele de business complexe, cu operațiuni care să te scoată din zona de confort și să îți facă mintea să lucreze brici și să producă soluții pentru provocări majore de care te lovești mereu în gestiunea fiscală și financiară a companiilor mari.
Mai recomandăm consultanților fiscali și financiari să citească presa în mod constant, să anticipeze schimbări în aceste domenii, să înțeleagă piața de capital și mecanismele de funcționare a afacerilor, a industriilor importante, a strategiilor de investiții și nu numai. Noi îi spunem cultură generală de business și o considerăm esențială pentru succesul unui consultant fiscal – financiar de succes.
6. Cum arată ziua cea mai bună a unui consultant fiscal și financiar? Dar cea mai dificilă? La ce te poți aștepta când intri în această breaslă?
Cea mai bună zi este atunci când ai obținut pentru clientul tău rezultate palpabile. Când vezi că ceea ce ți-ai propus se îndeplinește și se văd roadele pe care le-ai dorit. Ori ai obținut o scădere de taxe, ori ai obținut o echipă financiară care funcționează perfect și livrează eficient.
Ori ai reușit să aduci claritate și ordine într-un business care înainte funcționa haotic și ineficient.
Ori ai adus pentru clienții tăi noi surse de venituri pe care să se bazeze pentru bunăstare pe termen lung sau foarte lung. Sunt multe motive de bucurie pentru un consultant fiscal – financiar.
Cea mai dificilă zi este atunci când clientul nu vede rezultatele dorite. Și asta se poate întâmpla în mod real pentru că un consultant nu are o baghetă magică și nu poate face minuni. Este nevoie imperioasă de muncă, înțelegere, comunicare, colaborare, sinocronizare, coordonare cu antreprenorul și cu toată echipa de profesioniști implicați direct sau indirect în asigurarea bunăstarii unei companii.
La ce te poți aștepta cand accesezi profesia de consultant fiscal și financiar? La foarte multă muncă susținută, la numeroase oportunități de formare profesională pe care trebuie să le îmbrățișezi cu tot interesul, la multă investiție de timp, curiozitate permanentă și dorința de a tine pasul cu tot ce este nou în acest domeniu.
Trebuie să citești foarte multe cărți din domeniu și trebuie musai să iubești cultura de business. Este nevoie de o energie uimitoare pentru a deveni dintr-un simplu contabil un consultant financiar și fiscal dorit de cele mai importante companii.
7. Ce surprize poți avea când devii consultant fiscal – financiar?
Nu te aștepți să ai eșecuri, dar ele există. Ca în orice alt domeniu, și în consultanța fiscală și financiară te lovești de eșecuri. Nu poți să ai doar succes.
Nu te aștepți la atitudinea unor antreprenori care nu înțeleg impactul uriaș pe care îl au consultanții fiscali și financiari pentru bunăstarea companiilor lor. Încă există antreprenori care nu au lucrat cu echipe de consultanță și nu au avut ocazia să vadă rezultatele produse de acești profesioniști care pot schimba complet cursul unei afaceri.
De asemenea, nu te aștepți să lucrezi cu soft-uri care costă sume impresionante și care totuși nu livrează exact ce se așteaptă de la ele. Pentru a le aduce în stadiul în care să performeze corect și complet corespunzător, consultanții fiscali și financiari lucrează cot la cot cu programatorii din spatele lor pentru ca toate procesele operaționale să returneze rezultatele așteptate.
Consultanța fiscală și financiară se bazează pe cifre corecte și exacte. Nu putem lucra cu estimări, așadar avem nevoie de soft-uri care să livreze perfecțiune. Or asta nu se întâmplă atunci când nu sunt adaptate la nevoile fiecărui business în parte. Aici intervine consultantul.
Nu te aștepți la atât de multă impredictibilitate fiscală și la atât de multe schimbări care îți dau peste cap toate prognozele și proiecțiile. Uneori îți dai seama că nu mai ai claritate deplină când vrei să realizezi bugete pentru un client, planuri de investiții și economisire, planuri de achiziții și fuziuni.
Un mediu economic instabil înseamnă o sumedenie de provocări pe care doar o echipă foarte bună de consultanți fiscali și financiari le poate conduce cu rezultate cât mai bune.
Surprize vin și de la contextul geo-politic în care ne aflăm. Astfel de blocaje te obligă să fii foarte vigilent zi de zi.
8. Dacă ar fi un motto perfect pentru consultanții fiscali și financiari, care ar fi acela?
Transformă-ți cunoștințele în soluții, iar munca în succes financiar.
9. 5 reguli de aur ca să câștigi cât mai multă experiență în domeniu
- Să te expui la cât mai multe spețe complicate și să îți părăsești zona de confort dacă vrei să crești. Nu e ușor să te dezvolți. Nu e nici mai ușor să stai pe loc. Aici credem că toată lumea trebuie să ia o decizie cu privire la ce formă de progres dorește să experimenteze în cariera sa.
- Să înțelegi toate punctele de vedere într-o companie, să studiezi și să analizezi atent piața pe care activezi, care e legislația în domeniu, care sunt perspectivele fiscale în industria în care se dezvoltă afacerile pe care le reprezinți.
- Să anticipezi provocările pe care le-ar putea avea companiile pe care le reprezinți și să ai câte 20-30 de studii de caz pentru fiecare situație în parte.
- Să citești cât mai multe cărți și resurse dedicate antreprenorilor și profesioniștilor din zona de business și management.
- Să stai de vorbă cu cât mai mulți antreprenori și să studiezi modele de business de succes, ce funcționează, ce strategii dau roade, în ce condiții, pentru ce procese operaționale se potrivesc anumite decizii manageriale și pentru care este necesară o abordare diferită.
10. 5 reguli de aur ca să ai succes în profesia de consultant fiscal și financiar
- Să ai mintea deschisă și să asculți mai mult decât vorbești.
- Să asculți tot, să înțelegi cum a gândit un antreprenor procesul încă de la start-up și până la dezvoltarea afacerii sale.
- Să nu îți fie teamă să mergi în detalii operaționale căci nu poți să fii un bun consultant financiar decât dacă înțelegi încă de la nivelul operațional cum se întâmplă lucrurile în companie, care sunt provocările echipelor care lucrează, care sunt provocările softurilor, cum lucrează angajații cu soft-urile.Trebuie să înțelegi ce probleme se generează în rândul angajaților și ce provocări există în piața de care aparține compania pe care o reprezinți.
- Să fii blând cu antreprenorii. Să nu permiți frustrării să își facă simțită apariția în relația dintre tine și clienții tăi, indiferent ce provocări sunt la mijloc.Trebuie să rămâi calm, să te poți pune în pantofii tuturor antreprenorilor, să știi să îți expui punctele de vedere cu tact și diplomație, să ai o relație bună cu toți profesioniștii cu care colaborezi.
- Ei sunt clienții tăi și își pun baza în tine pentru ajutor, susținere, sprijin, stabilitate și rezultate cât mai fructuoase. Iar un mediu de afaceri cu provocări majore are nevoie de consultanți calmi, stăpâni pe ei, gata să dezamorseze situații limită extrem de stresante.
Ne dorim să te ținem la curent cu cele mai noi informații din domeniul consultanței fiscale, financiare, de resurse umane și management financiar. Te invităm să ne urmărești pe Linkedin, pe Facebook și chiar să ne contactezi dacă te putem ajuta să îți duci afacerea la un nivel superior din punct de vedere fiscal și financiar. Iar celor care doresc să se perfecționeze în profesia de consultant fiscal și financiar le dorim inspirație, înțelepciune și putere de muncă.
Succes maxim și afaceri pe profit!
Autor: Ana Cernescu, Managing Partner Accountess