Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

O propunere legislativă înregistrată recent la Senat pentru dezbatere ar putea aduce modificări sistemului de impozitare a pensiilor, şi anume impozit de 90% pentru toate sumele care depăşesc 10.000 lei.

Potrivit expunerii de motive la iniţiativa legislativă, măsura are un profund caracter moral, care va avea rezultate concrete în sensul în care cu banii astfel obţinuţi se pot rezolva probleme de natură socială.

Se doreşte o plafonare a pensiilor la un cuantum de 20.000 – 30.000 lei, echivalentul unor sume care reprezintă venitul mediu brut din ţările cele mai dezvoltate din Europa, considerându-se că acest cuantum poate asigura şi în România un nivel de trai decent pensionarilor.
“Nu mai vorbim de pensiile cu mult mai mari care trec de 14.000 de euro, sume care sunt de neconceput pentru oamenii de rând.” – Extras din expunerea de motive.

Astfel, dacă proiectul va fi aprobat:

1. pensiile de până la 10.000 lei vor păstra acelaşi regim de impozitare,
respectiv impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar,

2. pensiile de peste 10.000 lei vor fi impozitate cu 90% la valoarea care depăşeşte 10.000 lei.
În acest sens se va modifica articolul 101 din Legea 227/2015 astfel: pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică cotă de impunere de 90%.

Prevederile actului normativ nu se aplică momentan.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!