Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

Proiectul OUG publicat pe site-ul ANAF pentru dezbatere propune, printre altele, reducerea cotei de TVA pentru produsele alimentare bio, tradiţionale şi montane.
Reducerea TVA la 5%, de la 9% actual,  se va aplica doar pentru produsele autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Livrarea acestor alimente se va face doar însoţită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.

Produsele autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se diferențiază de produsele similare de pe piață prin faptul că îndeplinesc condiții concrete de autorizare privind modul în care au fost produse, materiile prime utilizate și lipsa aditivilor, etc.
Cracteristici prin care produsul se distinge de alte produse similare:
– materiile prime
– ingredientele folosite
– metoda de producție
– modul de ambalare/etichetare

Conform Notei de fundamentare, motivul  ce a generat emiterea actului normativ sunt statisticile care arată un nivel îngrijorător privind starea de sănătate a românilor ca urmare a alimentaţiei nesănătoase.
Ca atare, reducerea cotei TVA la 5% s-ar reflecta în scăderea preţurilor alimentelor bio, tradiţionale şi montane, fapt ce va încuraja consumul unor astfel de alimente. Prețul acestor produse este mai ridicat decât cel al produselor similare, astfel că prin reducerea preţurilor aceste alimente devin mai accesibile pentru populaţie.
Măsura de reducere a cotei TVA ar facilita accesul populaţiei la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă (care sunt obținute din materii prime de cea mai bună calitate, cu proprietăți organoleptice superioare, fără aditivi alimentari în compoziție).

Prevederile Proiectului nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare este necesar ca proiectul să fie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!