Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Contabilitatea importantă cât un cleşte de rufe

Universul de lȃngă noi este mai puțin explorat, și observat decât ne dăm seama. Poate fi surprinzător că profesioniști din domeniul contabilității să aprecieze contabilitatea ca fiind la fel de importantă ca un clește de rufe. Tendinţa generală este să percepem cleştele de rufe ca un lucru lipsit de importanţă. Se întâmplă acest lucru pentru că nu îi cunoaştem istoria, nu ştim că au fost necesari zeci de ani să ajungă la o formă apropiată de cea actuală.

Primul brevet pentru cleștele de rufe a fost emis in 1832, deși produsul era total inutilizabil. A fost nevoie de 21 de ani pentru ca o imbunătățire considerabilă să apară și să fie demnă de fabricație – ȋn 1853 David M. Smith a inventat „arcul –clemă pentru rufe”. Apoi invenția lui Smith a fost optimizată și modificată continuu, astfel că  numai la mijlocul secolului 19 au fost acordate 146 de noi patente, iar căutarea pentru un clește de rufe perfect pare să continue și astăzi.

Tendința actuală în contabiltiate prevede un tratament asemănător de maximizare a succesului- creşterea/reconfigurarea utilităţii (serviciilor) prin creativitate. Astăzi putem vorbi ȋntr-adevăr de contabilitate creativă.

Contabilitatea tradițonală nu mai este de mult timp o abordare de succes, prin platitudinea soluțiilor, prin rutina unor practici neprogresive, prin comoditatea perpetuării unei abordări impersonale de practici aproape mecanice.
Contabilitatea de succes necesită o permanentă reȋmprospătare, „repatentare”, asemeni cleștelui de rufe. Re-angajarea cleștilor de rufe sau, altfel spus, abordarea din perspectivă creativă a tot ceea ce este de interes pentru noi, ne conferă autenticitate, ne (re)definește personalitatea, personală sau profesională. În definitiv cel mai important produs al efortului nostru este propria personalitate. Creativitatea necesită exerciţiu permanent, altfel se pierde într-o practică rutinată care blochează iniţiativa creativă şi estompează emoţiile profesionale.

Rețeta contabilă a timpului nostru, odată respectată, generează echilibrul și disciplina unui stil profesional sănătos. Succesul (rețeta) ȋn afaceri presupune creativitate, disciplină, pregătire și multă muncă, personalitate dar și precauție. Contabilitatea creativă trebuie să dispună şi de doza ei de prudență care „ are valoare chiar și atunci cȃnd nu este necesară” – Goethe.

Cleștele de rufe, prin etapele pe care le-a parcurs pentru desăvȃrșire, pentru apropierea de potențialul maxim, este un model de succes, este simbolul acelui obiect, detaliu sau idee care are în sine toate condițiile esențiale pentru realizare, prin ȋmbunătățire continuă, creativitate şi utilitate.
Drumul spre succes este ȋntotdeauna ȋn construcție. Același drum l-a parcurs și „banalul” clește pentru rufe și îl parcurgem și noi, în fiecare zi, făcând contabilitate.

Accountess se ocupă de liniştea şi ordinea financiară a asociaţiei Media DoR.
Publicaţie în DOR #13

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!