Forțat de evoluția tehnologiei, poate sub un impuls eco-prietenos, sau pur și simplu conștientizând absurditatea termenului de 50 de ani pentru care angajatorii trebuiau să păstreze statele de salarii, legiuitorul a modificat acest termen la 5 ani, în anumite condiții, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Astfel:

  • Începând cu data de 1 ianuarie 2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale sau pentru care angajatorul are obligația legală de a depune declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, la Agenția Națională de Administrare Fiscală, se păstrează timp de 5 ani.
  • Dacă nu sunt întrunite condițiile prevăzute mai sus, termenul de păstrare al statelor de plată rămâne în continuare de 50 de ani.
  • Modificarea de mai sus nu se aplică dosarelor de personal al căror termen de păstrare a rămas 75 de ani de la crearea lor conform Anexei nr. 6 din legea nr. 16/1996 a Arhivelor Naționale republicată.
  • State de salarii se distrug fie de către firmele de arhivare, dacă acestea se află în custodia lor, fie în prezența unei comisii de la Arhivele naționale în baza unui proces-verbal de selecționare, însoțit de inventarele documentelor propuse spre eliminare.

De reținut: noua prevedere stabilește începutul termenului derogatoriu ca fiind 1 ianuarie 2023. Prin urmare, angajatorii trebuie să fie prudenți atunci când iau în calcul termenul de cinci ani, rezultând că doar după 1 ianuarie 2028 pot să nu mai păstreze statele de salarii care îndeplinesc condițiile de mai sus.

 

Ne-am bucura ca Accountess să fie în primul dumneavoastră gând atunci când aveți nevoie de ajutor, informații sau lămuriri pentru orice subiect care ține de consultanța fiscală, management financiar-contabil sau domeniul resurselor umane. Responsabilul dumneavoastră de cont este acolo pentru a prelua aceste solicitări și pentru a veni, ajutat de o echipă de peste 50 de specialiști, cu cele mai eficiente și profitabile soluții.