Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro
Taţii sunt obligaţi să stea o lună în concediu de paternitate, pentru a nu pierde indemnizaţia de creștere copil, aferentă lunii respective.
Prevederea legislativă produce efecte încă din 2012 – Guvernul a modificat prevederile OUG 111/2010 legate de concediul pentru creșterea copilului, ȋn acord cu o directivă europeană care stabileşte ca tații să se implice mai mult ȋn creșterea copilului.
Conform actului legislativ, cu modificările și completările ulterioare, ȋncepȃnd cu 1 martie 2012, din totalitatea concediului de creștere și ȋngrijire a copilului pȃnă la 1 an, 2 sau 3 ani (ȋn cazul copilului cu handicap), cel puțin o lună ȋi revine celuilalt părinte care nu a solicitat dreptul de concediu pentru creșterea copilului.
(Prevederile au reglementat şi drepturile persoanelor ai căror copii s-au născut începând cu data de 1 ianuarie 2011)
Ȋn majoritatea cazurilor, mama este cea care solicită acest tip de concediu, astfel că tatăl devine „celălalt părinte”. Ca atare, dacă perioada solicitată de mamă este de 1 an, aceasta va beneficia de un concediu de 11 luni, iar ce-a de-a 12-a lună ȋi revine tatălui.
Aceasta ȋnseamnă că indiferent dacă tatăl solicită sau nu dreptul la concediu, perioada mamei rămȃne de 11 luni, iar dacă tatăl nu solicită acest drept, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
Potrivit legii, cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept.
În situaţia în care persoana respectivă solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. În acest caz, persoana care se află în concediu pentru creşterea copilului, de cele mai multe ori mama, fie se ȋntoarce cu o lună mai devreme la serviciu, fără a primi indemnizația aferentă celei de-a 12-a luni, fie va opta pentru concediu fără plată.
Ȋn ambele cazuri, dreptul la indemnizația aferentă lunii ȋn care tatăl ar trebui să efectueze concediul și nu ȋl efectuează, se pierde.
În cazul concediului de creștere copil, efectuat doar de un părinte, ca de exemplu mama, fără implicația tatălui, indemnizația va fi pătită doar 11 luni (în cazul concediului de 1 an), respectiv 23 de luni (în cazul concediului de 2 ani).
Tatăl are libertatea de a alege luna ȋn care să intre ȋn concediul de creștere copil
În ciuda acestei libertăţi de a alege perioada de concediu, procedura este destul de anevoioasă, sunt multe aspecte de luat în considerare.
De exemplu, dacă tatăl ar hotărȋ să efectueze luna de concediu ȋn cea de-a 6-a lună de concediu a mamei, mama ar trebui să reȋnceapă activitatea (există posibilitatea ca ȋn locul ei firma să fi angajat o altă persoană, cu contract de muncă determinată, care să o ȋnlocuiască pe perioada concediului de creștere copil) ori să rămȃnă acasă, ȋn concediu fără plată.
Totodată, după luna de concediu efectuată de tată, mama va depune un nou dosar cu documentele actualizate, pentru continuarea indemnizației.
Potrivit normelor metodologice la OUG 111/2010, celălalt părinte (tatăl) care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Tot ordonanţa prevede condiția acordării indemnizației pentru ultima lună, prin depunerea de cerere şi documente doveditoare, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea electivă în acest concediu.
Asta ar ȋnsemna că tatăl (ȋn cazul concediului de creștere copil de un an, spre exemplu) ar putea depune cerere ȋn luna ȋn care mama efectuează a 11-a lună de concediu, ceea ce ar ȋndeplini condiția prevăzută de ordonanţă, adică a depus cererea oricȃnd ȋnainte de ȋmplinirea de către copil a vârstei de un an, dar nu poate fi considerat că a depus cererea cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea electivă în acest concediu.
Pentru a fi considerată cererea ca fiind depusă cu 30 de zile ȋnainte de concediu, ar trebui ca tatăl să depună cererea ȋn cea de-a 10-a lună de concediu a mamei (sau de la prima lună de concediu a mamei pȃnă la maximum cea de-a 10-a lună).
Așadar, pentru evitarea unor astfel de situații, și pentru a beneficia de indemnizația de creștere copil și ȋn luna celuilalt părinte, acesta trebuie să depună documentele necesare cu 60 de zile înainte de împlinirea vărstei de un 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani a copilului. Nedepunerea ȋn termen a unor astfel de documente anulează dreptul de obținere a indemnizației pentru luna respectivă.
În situaţia în care cealaltă persoană îndreptăţită nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris structura de resurse umane din unitatea angajatoare a persoanei îndreptăţite aflate deja în concediu pentru creşterea copilului, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului este netransferabil.
Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore.
Prevederile ordonanței nu se aplică ȋn cazul familiilor momoparentale, al celor care nu ȋndeplinesc condițiile de acordare a concediului sau ȋn cazul părinților nou-născutului, care trăiesc ȋn concubinaj.
Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!
Daca am doar 29 de zile pot intra in cresterea copilului pentru o luna
Pentru a beneficia de indemnziatie este necesar sa efectuati cel putin o luna calendaristica de concediu de crestere si ingrijire copil. Nu uitati ca este necesara depunerea cererii cu cel putin 30 zile anterior datei la care veti intra in concediu.
Dacă tatăl a primit 23 luni CCC, iar mama nu are dreptul la 1 luna CCC, deoarece nu a lucrat în ultimii ani pe teritoriul României, poate beneficia tot tatăl si de acea luna? Sau se pierde și tatăl trebuie sa se întoarcă după luna 23 înapoi la serviciu?
În cazul în care mama nu îndeplineste condițiile de acordare a indemnizației, tatăl poate beneficia de acest drept, însă este necesar să informaeze DGASPC cu cel puțin 30 zile anterior datei la care mama ar trebui să intre în concediul de creștere și îngrijire copil.
buna!daca mama se intoarce la servici cu 2luni mai repede pentru a primi stimulentul de 700lei un an de zile,Tata poate intra a23 luna el in paternitate si primeste si el indemnizatia si mama aia 700lei?multumesc
Indmenizatia de crestere copil nu se poate cumula cu stimulentul de insertie. Stimulentul va intra la plata dupa ce tatal va finaliza concediul de crestere copil.
Buna seara,mentionez ca sotia este somera si va naște în câteva luni. Doresc sa stiu care este perioada minima de concediu paternal de care pot beneficia si dupa aceasta perioada ce beneficii voi avea? Va multumesc.
Pentru a va oferi un raspuns corect si complet ne sunt necesar mai multe detalii. Va invit sa ne contactati la adresa: contact@accountess.ro.
Buna seara . Sotia incepe serviciul pe 17 feb 2020,cand copilul va avea 1 an si 10 luni. Eu ca tata pot beneficia de ultimele 2 luni de crestere copil. Aici legea pe o parte imi da voie dar pe alta numi da voie. Astept un raspuns corect.
Buna seara! Eu sunt in crestere copil, iar acesta urmeaza sa faca 2 ani in februarie. As vrea ca tatal sa isi i-a luna, dar as dori sa stiu daca poate beneficia de stimulentul de insertie pana la 3 ani avand in vedere ca eu nu ma intorc momentan la munca? Multumesc.
Sigur, daca efectueaza concediu de crestere copil minim o luna si apoi reia activitatea. Daca revenirea in activitate se face cu 60 zile anterior implinirii varstei de 2 ani a copilului, stimulentul se acorda pana la 3 ani.
Daca copilul a împlinit 2 ani mai poate tatăl să își ia ‘luna tatalui’ pt a putea beneficia de stimulent?
Nu, nu se mai poate!
Dacă tatăl nu beneficiază de ultima lună, iar mama revine in câmpul muncii din ccc cu 2 luni mai devreme de împlinirea celor 2 ani, este normal ca stimulentul de insertie sa fie suspendat pentru luna tatalui si sa nu aiba continuitate in conditiile in care in acea lună nu se încasează indemnizatia?
Daca tatal intr-adevar nu indeplinea conditiile, stimulentul nu trebuia suspendat.
Buna ziua.
Am si eu o nelamurire.
Din 1 Martie 2018 eu lucrez in Germania. Sotia mea primeste indemizatie 23 luni (copilul nascut la data de 31 Ianuarie 2018). Doream ca eu sa renunt la „luna tatalui” dar sa steie mama acea luna. Si am inteles ca daca nu lucrez in Romania de cel putin 1 an trebuie doar sa dau o declaratie pe propria raspundere ca ultimul an nu am avut venituri si ca lucrez in Germania si ppate beneficia sotia de luna 24. Dar cand am fost sa dau acea declaratie la Timisoara mi sa spus ca nu conteaza ca sunt sau nu in Romania, atata timp cat eu am venituri 1.2016-1.2018 (adica sa fii lucrat minim 12 luni in acesti 2 ani), eu ma incadrez. Si ca daca aleg sa nu o iau este treaba mea. Pe internet am.cautat acea lege dar nu am inteles exact daca sotia se incadreaza sa primeasca si luna 24 sau nu. Dar am mai gasit si ca eu am obligatia sa anunt nu stiu unde ca nu stau acea luna in concediu(sa anunt la firma unde a lucrat sotia). Intrebarea mea este poate sau nu sotia sa beneficieze de indemizatie si in luna 24? Daca da cum as putea si unde sa vorbesc. Intrucat observ ca oamenii de la astfel de birouri sunt din ce in ce mai scarbosi. Si eu chiar am vorbit frumos si educat….doamna „dandu-mi peste nas” si vorbind cu un ton deloc calduros. Multumesc!
Chiar daca nu va aflati pe teritoriul Romaniei, probabil realizati venituri supuse impozitului pe venit si de aceea vi s-a spus ca puteti beneficia de concediu de crestere si ingrjire copil. Tatal are obligatia de a efectua concediul de crestere si ingrijire copil daca indeplineste conditiile prevazute de lege. Daca doreste sa renunte la acest concediu va pierde indemnizatia.
Sotia va putea beneficia de luna tatalui si implicit de indemnizatie, numai daca tatal face dovada ca nu realizeaza venituri supuse impozitului pe venit.
Buna seara,
În ce articol din OUG sau din normele de aplicare scrie explicit ca dacă tatăl renunta la luna tatălui indemnizația se pierde pe acea luna
OUG 111/2010
Art. 11
(1) Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
Buna seara , dacă Tatal își ia concediu paternal și se întoarce la munca după 7 luni, poate lua mama continuarea pana la 2 ani , mama trebuie sa aibe lucrat pe cartea de munca pana la nașterea copilului sau Pana la data in care se întoarce Tatal la munca
Mulțumesc
Da, mama poate efectua concediul pentru crestere si ingrijire copil in continuare. Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Daca tatal nu a beneficiat de concediu de paternitate si mama a realizat in aceea luna venituri supuse impozitului,poate primi stimulentul de insertie?
Potrivit carui articol?
Multumesc
Da.
Buna ziua. Daca sotia a ales sa stea in ingrijire copil 2 ani ,eu ca tata imi pot alege orice luna din acei doi ani pt ingrijire copil sau neaparat ultima luna (luna 23) ? As dorii ca luna acordata celuilalt parinte sa o iau in luna 21.
Va multumesc
Puteti opta pentru orice perioada in interiorul celor 2 ani.
Bună ziua! În cazul în care tatăl copilului este pensionar, cum se procedează? Mulțumesc
Depinde de ce pensie beneficiază. Dacă tatăl este ieșit la pensie pe caz de boală/la limită de vârstă, acesta nu poate beneficia de indemnizație de creștere copil. Doar în cazul în care tatăl are pensie de invaliditate 12 luni anterioare nașterii copilului, atunci poate intra o lună în concediul de creștere și îngrijire copil. Dosarul cu toată documentația se depune la DGASPC unde tatăl are domiciliul, iar dosarul este același ca și în cazul mamei. Singura diferență este că, în locul adeverinței cu venituri de la angajator, acesta este necesar să furnizeze un document din care să reiasă că a obținut pensie de invaliditate 12 luni anterioare nașterii copilului.
Bună ziua, as dori sa stiu dacă din punct de vedere financiar sunt acoperit ,în cazul în care optez pentru luna tatălui
Da, daca anterior datei nasterii copilului ati realizat venituri supuse impozitului pe venit cel putin 12 luni.
Bună ziua. Dacă mama a beneficiat de ICC,a revenit la munca dar din cauza ca nu se poate descurca cu cei mici renunță la stimulent. Tatal care și-a luat luna și merge în continuare la munca poate sa depună pt stimulent în continuare,? Mulțumesc.
Depinde daca respecta termenele de solicitare. Va recomand sa va adresati DGASPC.
Bună ziua!
Se dă următoarea situație : copil cu handicap, mama e nevoită să se întoarcă la serviciu după cei 2 ani de CCC. Întrebarea mea este : poate tatăl să-și ia CCC să stea cu copilul de la 2 la 3 ani? Și dacă se poate, își mai ia și „luna tatălui” și rămâne în continuare în concediu sau intră direct în CCC? Doamna de la ghișeu părea depășită de situație.
Mulțumesc!
Tatal poate beneficia in continuare de concediu pentru crestere si ingrijire copil. Luna tatalui se refera la faptul ca tatal are obligatia de a efectua MINIM o luna de concediu de crestere copil, asadar aceasta perioada se poate extinde oricat pana la 2, respectiv 3 ani ai copilului.
Bună ziua! Am născut pe 14 septembrie 2017 și am intrat CCC după care nu m-am întors la locul de muncă și mi s-a suspendat contractul.
Acum , după 3 ani de la ultima indemnizație am primit acasă o înștiințare că trebuie să înapoiez suma din ultima lună ( 15 aug-14 sept 2019) pt că nu trebuia să beneficiez de aceasta.
Menționez că nu am beneficiat de luna tatălui pt că nu am depus dosarul.
Este corecta aceasta decizie?
Avem nevoie de informatii suplimentare pentru a efectua o analiza. Va rog sa va adresati colegilor nostri la adresa office@accountess.ro.
Bună seara, dacă tatăl nu dorește sa între în ccc, unde trebuie sa anunțe? Dacă nu anunță ce se întâmplă? Mama dorește sa se întoarcă la munca înainte cu 60 zile pt a beneficia de stimulent.. Mulțumesc
In cazul in care tatal nu doreste sa efectueze concediul de crestere si ingrijire copil este necesar sa informeze DGASPC cu cel putin 60 zile anterior datei la care era indreptatit sa efectueze acest concediu.
Bună ziua dacă sunt divorțată și am depus la dosar cind am intrat în concediu de maternitate sentința de divorț și am depus la dosar și declarație notariala ca fostul soț renunță la drepturile copilului și îmi da mie toate drepturile arunci cum este cu luna tatălui specific copilul este pe numele meu
Pentru a formula un raspuns obiectiv este necesara o analiza a documentelor emise de instanta. Va rugam sa ne contactati la adresa contact@accountess.ro.
Alea 30 de zile Fara Plata pentru cresterea copilului pot sa let iau in ce Luna vreau
Pentru perioada in care tatal efectueaza concediu de crestere si ingrijire copil, beneficiaza de indemnizatie potrivit legii.
Tatal poate beneficia de concediu de crestere si ingrijire copil oricand pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.
Bună ziua,
Prin amabilitatea dvs., va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele aspecte:
1)Copilul 1 nascut in data de 24.12.2017, copilul 2 nascut in data de 30.09.2019.
Din CIC 1 am intrat automat in CIC 2 odata cu nasterea celui de-al doilea copil, 30.09.2019, prin urmare CIC 1 si CIC 2 s-au suprapus in perioada 30.09.2019 – 24.12.2019. In acest sens, sotul nu si-a mai luat luna lui de concediu paternal la sfarsitul CIC 1.
Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, intentionez sa ma intorc la serviciu cu 2 luni inainte, respectiv din data de 30.07.2021. Nelamurirea mea este următoarea si anume: daca sotul nu a beneficiat de luna lui de concediu paternal la sfarsitul CIC 1, acum el va putea sa cumuleze luna lui de la CIC 1 cu luna lui de la CIC 2 atunci cand eu voi reveni la serviciu, respectiv doua luni din data de 30.07.2021, el va putea sta acasa beneficiind de concediul paternal (30.07.2021 – 29.09.2021)?
2)In cazul in care ma intorc la serviciu pe 30.07.2021, urmand sa imi incetez raporturile de munca prin demisie, acest lucru afecteaza in vreun fel dreptul sotului de a beneficia de perioada lui de concediu paternal la sfarsitul CIC 2?
Va multumesc anticipat!
1) Tatăl va putea să cumuleze cele două luni pentru concediul de creștere și îngrijire copil până la împlinirea celui de-al doilea copil a vârstei de 2 ani.
2) Demisia dumneavoastră nu afectează dreptul soțului de a beneficia de concediul de creștere și îngrijire copil.
Bună ziua. Dacă soțul este administrator de firma, îndeplinește condiția pentru a și lua luna aceea de concediu de creștere a copilului?Va mulțumesc.
Daca a realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, da, ar putea beneficia.
Buna ziua, daca tatal nu si-a luat cele 30 de zile de concediu ( nu a fost informat de nici o persoana nici primarie , nici de locul de munca) luna s-a pierdut, copilul implineste 2 ani pe 29 sep luna aceasta, cine raspunde de aceasta neinformre si pierde a banutilor? mentionez ca eu am beneficiat de indemnizatie, m-am intors mai devreme la serviciu cu 60 de zile pentru a beneficia si de stimnulent (stimulentul s.a calulat dupa 30 august pentru ca o luna a fost destinata tatalui) noi nu am stiut lucru acesta iar luna deja s-a pierdut. ce se mai poate face? Multumesc!
In legislatia actuala nu este desemnata o institutie responsabila cu informarea parintilor privind drepturile de care beneficiaza ulterior nasterii copilului. Site-urile DGASPC contin mesaje de informare, inclusiv termenele de solicitare a drepturilor si documentele necesare. In situatia prezentata de dumneavoastra nu se poate solicita retroactiv indemnizatia.
Buna ziua!
„Luna tatalui” poate fi luata oricand pe perioada celor 2 ani de catre acesta? Daca mama este in concediu de crestere copil pana la 2 ani, poate tatal sa ia luna respectiva la implinirea a 1 an al copilului, mama sa se intoarca la munca in acele 30 de zile, apoi, dupa luna tatalui, sa se reintoarca tot ea in CCC pana ce copilul inplineste 1 an? Sau tatal poate lua aceasta luna doar la finalul perioadei de concediu al mamei? (1 an si 11 luni)
Multumesc mult!
Da, poate fi luata oricand. In practica se obisnuieste efectuarea concediului dupa ce mama isi finalizeaza concediul de crestere si ingrijire copil.
Tatal nu lucreaza deci nu a luat ultima luna de cic. Dar eu am primit bănuți pe luna octombrie întreaga (menționez ca ,copilul e nascut pe 18 noiembrie ) deci îmi vor cere sa restitui bani pe zilele de pe 18 pana pe 30 octombrie ?
Daca tala nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei, mama va beneficia si de luna tatlui. Luati legatura cu DASPC, insa cel mai probabil nu va fi nevoie sa restituiti indemnizatia.
Sunt in aceeasi situatie. Am primit ultima indemnizatie in noiembrie 2020, iar in noiembrie 2021 (deci dupa un an!) a sosit decizie de restituire de la DASPC.
Sotul meu nu a obtinut venituri, deci nu s-a incadrat pentru luna tatalui. In 2020 am sunat la ei si mi s-a spus ca nu trebuie sa facem nimic in acest caz, ca indemnizatia imi va reveni tot mie. Iar dupa un an au trimis decizia de restituire, motivand ca trebuia sa facem cerere de renuntare. Nu mai inteleg. Cum sa facem cerere de „renuntare” daca el nu se incadra? Adica sa renunte la ceva ce nu i se cuvine? Este ilogic. Unde anume este stipulat in lege acest lucru? Ma intereseaza strict aceasta situatie, in care tatal NU se incadreaza dpdv al veniturilor. Va multumesc
Acest aspect nu este prevazut de lege. Va recomandam sa luati legatura cu DGASPC pentru clarificarea situatiei.
As vrea sa știu și eu pe bază (care articol ) îmi da mie ca tata voie sa întru (îmi trebuie la munca o baza ) de ex: conform art 1,alin.3 din legea 111 /2010 …
Dreptul părintelui care nu a solicitat dreptul de concediu pentru creșterea copilului de a beneficia de cel puțin o lună din perioada totală este reglementat prin articolul 11 din OUG 111/2021 – alin. (1) – pct. a):
Art. 11
(1) Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
Multumesc pentru raspuns Ana-Corina Mitrică.
Buna ziua,
Daca mama doreste sa se intoarca la job cu 60 de zile inainte (3 ianuarie 2020) si tatal vrea sa stea cu copilul 2 luni( ianuarie, februarie), mama va mai beneficia de stimulent pentru ca s-a intors cu 60 de zile mai devreme la job incepand cu luna martie?(bineinteles, dupa expirarea celor 2 luni in care sta tatal cu copilul)
Mama va beneficia de stimulent din momentul in care pentru respectivul copil nu se mai acorda indemnizatie.
buna ziua, sotia beneficiaza de indemnizatie crestere copil mai are aprox 5 luni pana la implinirea de 2 ani a copilului. Acum pentru a beneficia eu de indemnizatie trebuie sa depun actele cu 60 de zile inainte, cei de la servici sunt obligati sa-mi acorde acest concediu? la ei cu cat timp trebuie sa-i anunt inainte? ce lege trebuie sa arat si ce acte sa fac ms anticipat
Este necesar sa anuntati angajatorul in termenul prevazut in Regulamentul intern al societatii. Angajatorul are obligatia de a acorda acest concediu angajatului. Legislatie: Legea 53/2003, Ordonanta 111/2010.
Dacă mama nu dorește să se întoarcă la muncă, tatăl poate solicita concediu de creștere copil pentru 2 luni până face copilul 2 ani? Momentan mama este în concediu cu copilul. Cu ce poate fi înlocuită decizia de reluare activitate a mamei din dosarul tatălui?
Sigur. Mama va solicita revenirea din concediu de crestere copil si va solicita concediu fara plata de la locul de munca, iar tatal va efectua concediul pentru crestere si ingrijire copil. Mama va avea si decizie de revenire din concediu de crestere si ingrijire copil si decizie de suspendare pentru concediu fara plata.
Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați sa inteleg cum se procedează în cazul în care CCC până la 2 ani trebuie prelungit cu CCC cu handicap până la 3 ani. Situația este cam asa: copilul a făcut 2 ani pe 21 septembrie. Cu 2 zile înainte, pe 19 septembrie, a fost emis certificatul de handicap. Tatăl nu a solicitat acea lună de concediu rezervata tatilor pt că în prezent nu are loc de munca (nici nu a informat vreo institutie ca nu va lua aceea luna – nu am realizat ca trebuie făcut asa).
Cum putem proceda, având în vedere ca apare o lună în care eu nu am fost la serviciu (ar fi trebuit sa revin la 22 august, însă așteptând certificatul și fiind luna de concediu la firma la care am lucrat, nu am făcut-o)?
E o situație alambicata și nimeni nu știe cam cum ar putea fi rezolvata.
Mulțumesc.
La locul de munca faceti solicitare de prelungire a suspendarii conform certificatului de handicap emis, iar la DGASPC depuneti certificatul de handicap si documentele de prelungire a suspendarii activitatii.
Am o nelamurire: daca tatal isi ia ccc 2 luni cand eu ma intorc la munca indemnizatia va fi la fel sau 85% din salariul lui?
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei este de 1250 lei si cel maxim 8500 lei.
Referitor la obligatia tatalui de a efectua o luna din concediul de crestere copil efectuat de mama:
– parintii copilului traiesc in concubinaj
– chiar daca tatal ar solicita acea luna de concediu, nu are venituri impozabile pt calculul indemnizatiei de concediu aferente
Daca nu sunt indeplinite conditiile necesare pt ca tatal sa efectueze luna de concediu, mama poate efectua cincediul integral ? Care este suportul legal in acest sens ?
Daca tatal nu indpelineste conditiile de acordare a indemnizatiei, mama poate beneficia in continuare de indemnizatie.
Baza legala:
Norme Metodologice din 2011 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
Art. 41
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
Buna ziua,
Cazul nostru: copil sanatos, mama in CCC pana la 1 an si 11 luni. Tatal nu vrea sa beneficieze de luna tatalui. Si eu ca mama as vrea sa stau in a 24 luna in concediu fara plata pentru crestere copil.
In articolul 11 din OUG am gasit ca „persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.” – deci teoretic pot lua aceasta luna fara plata – luna care se considera perioada asimilata (am gasit in alta parte in lege).
Cei de la DGPS mi-au spus ca sa ma inteleg cu firma pt aceasta luna. Dvs cum stiti ca trebuie sa procedez?
Multumesc
Daca tatal nu doreste sa beneficieze de luna tatalui, desi indeplineste conditiile, mama poate continua concediul de crestere si ingrijire copil sub forma unui concediu fara plata. Mama va instiinta angajatorul si va avea in vedere ca pentru luna respectiva nu va beneficia de indemnizatie. De asemenea in cazul efectuarii unui concediu de crestere si ingrijire copil de 24 luni, parintii nu mai pot beneficia de stimulentul de insertie.
Bună ziua dacă tatăl nu își ia luna, eu ca mama pot sta incontinuare în indemnizație pana la vârsta de 2 ani.
Sigur. Veti beneficia de indemnizatie doar daca tatal nu indeplineste conditiile.
Bună seara,
Dacă sunt divorțată de tatăl copilului și nu este angajat cum va fi cu luna tatălui,voi primi indemnizația și pentru luna tatălui?Multumesc pentru răspuns!O seara frumoasa!!
Daca tatal face dovada ca nu indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei, dumneavoastra veti putea beneficia de indemnizatie si pentru luna tatalui.
Buna seara,
Daca mama a depus cererea in 20.12.2019 sa se intoarca la job in 20 ianuarie 2020 adica cu 60 de zile inainte sa implineasca copilul 2 ani (21 martie 2020) si tatal vrea sa stea cu copilul 1 luna( in februarie 2020), este posibil?tatal cand nu a facut nicio cerere legat de asta.oare poate depune actele din ianuarie 2020 tatal pt a solicita luna tatalui??si mama va mai beneficia de stimulent pentru ca s-a intors cu 60 de zile mai devreme la job?va rog sa ma ajutati sa inteleg cum putem proceda.multumesc mult
Este posibil ca tatal sa stea in concediu de crestere copil 1 luna in februarie, insa se va pierde stimulentul.
Pentru obtinerea indemnizatiei tatal trebuie sa inregistreze documentele cu cel putin 30 zile inainte de a intra in concediu de crestere si ingrijire copil.
Dar daca am nascut al doilea copil in timpul primului ccc si se suprapun, ce face tatal cu luna lui la primul copil? Eu imi continui ccc2 dar cum ramane cu banii? Primesc indemnizatia pt ccc1 inclusiv pana implineste bebe 2 ani si nu pana la 23 luni, si la sfarsitul ccc2 tatal trebuie sa iti ia 2 luni concediu? Nu gasesc legea care specifica aceasta situatie.
Puteti efectua cele doua luni de concediu, insa nu veti mai beneficia de stimulentul de insertie. Pentru a beneficia si de stimulent de insertie mama ar trebui sa efectueze 1 an si 9 luni de concediu de crestere si ingrijire copil, iar tatal 1 luna, astfel incat revenirea la lucru sa se realizeaza cu cel putin 60 zile (aproximativ doua luni) inainte de implinirea varstei de 2 ani de catre copil.
Se poate ca mama sa stea in Concediu de creste a copilului primele 12 luni, iar apoi tatal sa stea 10 luni de exemplu?
Va multumesc!
Sigur!
buna ziua,
daca mama a inceput lucrul cu 65 de zile inainte ca copilul sa implineasca 2 ani si tatal si-a luat concediul pana la implinirea de doi ani a baietelului. intrebarea mea este daca mama primeste stimulentul si pe cele doua luni cat sta tatal acasa sau numai dupa ce implineste copilul 2 ani si sotul se reintoarce la lucru ? si in cat timp primeste tatal indemnizatia pentru cele doua luni ?
Stimulentul de insertie nu se acorda pe perioada in care unul dintre parinti beneficiaza de indemnizatie de crestere si ingrijire copil.
Pentru a beneficia de stimulent de insertie concediul de crestere si ingrijire copil trebuie sa se finalizez cu cel putin 60 zile anterior datei la care copilul implineste doi ani.
Plata efectiva a indemnizatiei, asa cum a fost observat in practica, se efectueaza in termen de 1 – 2 luni de la data de inceput a concediului.
Buna seara.
As dori o clarificare cu privire la situatia in care sunt-copilul va implini 2 ani in 6 iun 2020, eu ma voi intoarce la serviciu la 1 aprilie, iar sotul nu va intra in ccc, chiar daca indeplineste cerintele legii. Luna martie, care va fi ultima din ccc,imi va fi platita? Din ce luna voi beneficia de stimulentul de insertie? Din ce am mai citit trebuie sa anunt angajatorul cu 30 de zile inainte de întoarcerea la munca si sotul trebuie sa dea o declaratie catre angajatorul meu ca nu va beneficia de ccc? Mai trebuie sa anunte si DGASPC ca nu va intra in ccc si ce se intampla daca nu anunta?
Multumesc
Pentru o estimare corecta ne sunt necesare mai multe informatii. Va invitam sa transmiteti solicitarea dumneavoastra la adresa contact@accountess.ro pentru a fi preluata de departamentul nostru de consultanta.
Buna ziua, am 2 intrebari! Daca mama doreste sa stea in crestere copil 2ani(24luni) primeste indemnizatia si pentru cea de-a 24a luna? Tatal nu doreste sa stea in acea luna a tatalui, desi indeplineste conditiile. Intrebare nr.2 in cazul in care mama isi ia concediu fara plata 2luni inainte de implinirea a2ani a copilului, tatal va putea sta cu, copilul 1 luna(indemnizatie 85%) iar dupa sa beneficiez de insertie pana la 3ani? Multumesc!
Intrebarea 1: Mama poate beneficia de indemnizatie pentru luna in care tatal ar fi trebuit sa efectueze concediul pentru crestere si ingrijire copil, numai daca acesta din urma nu indeplineste conditiile legale de acordare a indemnizatiei.
Intrebarea 2: Da.
Buna ziua,
În situația în care soțul nu își ia luna tatălui, iar eu mă întorc la serviciu cu 60 de zile înainte pentru a beneficia de stimulent,
în ce lună nu o să am venit (indemnizație sau stimulent)?
Concret: fetița născută pe 26 iunie 2018. Eu încep munca pe 25 aprilie. Tatăl o să facă cerere de renunțare la luna sa (cerere făcută în martie).
În acest caz:
-pierd stimulentul ptr ca nu m-am intors cu 90 de zile inainte?
– o să am o lună fără stimulent și fără indemnizatie? Daca da care ar fi luna?
Stimulentul il veti primi incepand cu luna a doua in care veti reveni la lucru.
Care e ratiunea de anunta de catre celalalt parinte ca NU doreste concediu pentru acea luna? Inteleg ca daca se doreste a fi primita indemnizația de crestere si pentru acea luna trebuie anuntat si depuse documente, iar nedepunerea in termenul prevazut atrage pierderea indemnizatiei, Dar daca NU se doreste a se primi indemnizația( și pentru acea luna) de ce trebuie totusi anunțat?
Este o masura prin care potentialii beneficiari ai indemnizatiei vin in ajutorul autoritatilor. Mai jos regasiti prevederile incluse in normele metodologice ale OUG 111/2010.
”În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, potrivit alin. (7), dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6). În situaţia în care persoana îndreptăţită nu anunţă, concediul şi indemnizaţia sau, după caz, acordarea stimulentului de inserţie se reduc, din oficiu, cu o lună.”
Buna ziua
Daca tatal nu are venituri si mai este si bolnav de cancer malign la cap ce poate mama sa faca ca sa beneficieze de ultima luna de ccc copilul facand 2 ani in iunie va rog ff mult sa ma ajutati
In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare, mama informeaza DGASPC asupra acestui aspect prin depunerea unei cereri insotita de documentele care dovedesc faptul ca tatal nu indeplineste conditiil (adeverinta de venit eliberata de la ANAF). Termenul pana la care mama trebuie sa informeze DGASPC este cu cel putin 30 zile anterior datei la care tatal era indreptatit sa efectuezez concediul pentru crestere si ingrijire copil.
angajat cu 2 copii, unul infiat data nasterii 10 mai 2018, celalalt al familiei, nascut pe 28 noiembrie 2018. tatal nu a optat pentru concediul de 1 luna pt primul copil deoarece sotia nu avea rost sa inceapa munca o luna si sa continue ccc pentru cel de al doilea copil. a uitat sa anunte si nu a luat indemniz, pe luna martie. cum procedeaza in continuare? tatal poate lua acea luna pt al doilea copil? mama anunta continuarea ccc?
Retroactiv nu se mai poate efectua concediul de crestere copil, insa tatal poate beneficia de cel putin o luna de concediu de crestere copil pentru ce-l de-al doilea copil.
Bună ziua! Rog foarte frumos o clarificare.In condițiile art.11 alin 2 cand mama optează pt. concediu fară plată pt.luna 24, această lună este asimilată ca și vechime fără stsgiu de cotizare iar mama este asigurată la sănătate?
Mulțumesc!
Potrivit art. 11 al. 3 : În cazul în care persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului optează pentru concediu fără plată, acesta constituie perioadă asimilată în sensul art. 2 alin. (5) lit. i).
In general, drepturile de asigurare la sanatate se pierd in termen de 3 luni de la data incetarii platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Buna seara! Daca eu (mama ) am optat pentru concediul de creștere pt o perioada de 2 ani și tatăl vrea sa își ia luna lui întrebarea este: eu trebuie să mă întorc la serviciu cu 60 de zile sau 90 inainte să împlinească copilul 2 ani pentru a beneficia de stimulentul de inserție? Mulțumesc anticipat.
Condiţia pentru acordarea stimulentului de inserţie în perioada în care o persoana este îndreptăţită să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, este să realizeze venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
Buna ziua,
As avea doua intrebari, va rog:
1, Daca sotia se intoarce la serviciu la 1an si 10 luni ai copilului (cu scopul ca dupa 2 ani impliniti sa beneficieze de stimulent) eu pot beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in aceste doua luni daca in prezent nu sunt salariat?
2. Daca sa spunem ca tatal beneficiaza de CCC pentru o luna si in acea luna realizeaza un venit de 1000 lei dintr-o activitate independenta dar in decursul anului curent veniturile realizate din activitati independente depasesc de 5 ori cuantumul minim de 1250 el nu mai beneficiaza de indemnizatie?
Multumesc
Multumesc si o zi buna!
Buna ziua!
1. Condiția pentru ca tatăl să poată beneficia de indemnizatie este să fi înregistrat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.
Pentru a opta pentru luna tatalui, trebuie să vă prezentati cu cel puțin 30 de zile înaintea împlinirii varstei de 2 ani a copilului, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparțineți cu documentele necesare.
2. Dreptul la indemnizația de creștere a copilului se suspendă daca beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net depăşeşte de 5 ori valoarea ISR (Indicatorul social de referinta), astfel dacă încasează 1000 lei/luna, se depăseste plafonul de 529/luna.
Buna ziua. As avea cateva intrebari. Daca mama se afla in CCC , copilul are 1a7l, si momentan alcatuieste dosarul pentru prelungire CCC de la 2-3 ani, pentru probleme ale copilului
1), ar putea tatal sa isi ia luna respectiva acum? Adica mama ar trebui sa ceara concediu fara plata de la angajator?
2) Nu o afecteaza daca doreste prelungirea CCC de la 2-3 ani? Se mai poate face prelungirea in acest caz?
1) Da se poate
2) Nu, nu o afecteaza
Buna ziua,
dacă sunt divorțată de tatăl copilului și el este angajat (deci,indeplineste conditiile legale de acordare a indemnizatiei), pot solicita eu indemnizația și pentru luna tatălui (adica, pentru 24 luni si nu 23), invocand acest motiv (divortul)?
Multumesc,
Mama poate beneficia de indemnizatie in locul tatalui numai daca acesta este decazut din drepturile parintesti, altfel acesta are obligatia efectuarii concediului de crestere si ingrijire copil minim de 1 luna de zile.
Daca mama opteaza pentru un an de concediu crestere copil si apoi tatal opteaza pentru cel de-al doilea an sa stea in concediu crestere copil ,se schimba baza de calcul pentru indemnizatia tatalui.Multumesc!
Da, baza de calcul o reprezinta veniturile realizate individual de fiecare parinte in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului. De asemenea pentru obtinerea indemnizatiei ambii parinti au obligatia depunerii dosarului la Agentia de plati.
Bună ziua!! Dacă vreau sa ma întorc la serv înainte cu 60 zile ca să beneficiez de stimulent dar la serv nu are cum sa ma primească pt ca nu este de muncă. Pot sa bag concediu fără plata pt astea 2 luni și sa primesc stimulentul bineînțeles după ce a stat tatăl 1 lună în concediu?
Buna ziua,
Condiţia pentru acordarea stimulentului de inserţie în perioada în care o persoana este îndreptăţită să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, este să realizeze venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. În cazul concediului fără plată, această condiție nu este îndeplinită.
Salariata/salariatul are obligaţia de a anunţa, în scris, angajatorul cu cel puţin 30 de zile înainte intenţia de reluare a raportului de muncă.
Este interzis angajatorului să restricţioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserţie, dacă aceasta/acesta şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută mai sus.
Buna ziua,
Din pacate nu am inteles din raspunsurile anterioare daca Tatal beneficiaza de 2 luni de indemnizatie CCC in cazul in care mama si-a reluat activitatea cu 60 de zile inaintea implinirii varstei de 2 ani a copilului sau tatal beneficiaza NUMAI de luna tatalui si anume stric cele 30 de zile de la 1 an si 11 luni pana la 2 ani?
Va multumesc!
Celalalt parinte are obligatia de a efectua minim o luna si maxim 2 ani.
Buna ziua,
Prin amabilitatea dvs, va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele aspecte:
1)Copilul 1 nascut in data de 24.12.2017, copilul 2 nascut in data de 30.09.2019.
Din CIC 1 am intrat automat in CIC 2 odata cu nasterea celui de-al doilea copil, 30.09.2019, prin urmare CIC 1 si CIC 2 s-au suprapus in perioada 30.09.2019 – 24.12.2019. In acest sens, sotul nu si-a mai luat luna lui de concediu paternal la sfarsitul CIC 1.
Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, intenționez sa ma întorc la serviciu cu 2 luni înainte, respectiv din data de 30.07.2021.
Nelămurirea mea este următoarea si anume: daca sotul nu a beneficiat de luna lui de concediu paternal la sfârșitul CIC 1, acum el va putea sa cumuleze luna lui de la CIC 1 cu luna lui de CIC 2 atunci când eu voi reveni la serviciu, respectiv doua luni din data de 30.07.2021, el va putea sta acasa beneficiind de concediu paternal (30.07.2021 – 29.09.2021)?
2)In cazul in care ma intorc la serviciu pe 30.07.2021 urmand sa imi incetez raporturile de munca prin demisie, acest lucru afecteaza in vreun fel dreptul sotului de a beneficia de perioada lui de concediu paternal la sfarsitul CIC 2?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua! As dori va rog o lamurire asupra unui aspect: pentru ca tatal sa intre in CCC este necesar a se intocmi un nou dosar pentru calcularea indemnizatiei aferenta veniturilor lui, sau se continua cu indemnizatia mamei inca o luna?
Tatal trebuie sa depuna si el documentatia pentru Concediu crestere si ingrijire copil. Indemnizatia se va calcula pe baza veniturilor pe care le-a realizat anterior datei nasterii copilului.
Bună ziua!
Soțul meu a intrat în CIC imediat după ce s-a sfârșit perioada mea de lăuzie. După patru luni dorim să facem schimb,adică să iau eu CIC și să se întoarce el la locul de muncă. Se poate așa ceva?
Da, daca ati avut venituri realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului.
Buna ziua. Daca tatal nu are venituri realizate supuse impozitului, atunci eu, ca mama, pot lua in continuare indemnizația de creștere a copilului pt a 24 a luna? Daca da, ce este de facut? Mulțumesc!
Da, trebuie sa instiintati DGASPC referitor la aceasta situatie.
Buna seara. Fiindcă am o nelamurire, si nu am gasit nicaieri in lege scris, vreau sa va adresez urmatoare intrebare: ce se întâmplă cu luna tatalui, in cazul in care nu exista tata pe certificat ( e liniuta )? Nu ar trebui sa o ia tot mama, fiind familie monoparentala?
In acest caz mama beneficiaza de indemnizatie. Luati legatura cu DGASPC pentru documentarea dosarului in vederea obtinerii indemnizatiei.
In situatia in care angajatorul decide ca luna de concediu de crestere alocată celuilat parinte sa fie cea de-a 24, fara sa ia in calcul situatia copilului cu handicap cand sunt 36 de luni, iar parintelui care se afla in concediu ii este impusa prezentarea la munca, Cand se depun documentele pentru cel de-al treilea an de concediu? Poate fi in continuarea celui de-al doilea an sau este necesara intreruperea concediului, revenirea la munca pentru o luna si apoi intrarea din nou in concediu?
Angajatul este cel care solicita intrarea in concediu de crestere copil. In aceasta situatie nu discutam despre o decizie a angajatorului. Daca angajatul decide ca luna celuilalt parinte sa fie luna 24, atunci parintele caruia ii inceteaza concediul de crestere copil, fie revine la lucru, fie face o cerere de concediu fara plata. Ulterior poate reintra in concediu de crestere copil cu handicap.