Care este rolul analistului financiar pentru a dezvolta un business profitabil? De ce apelăm la acești profesioniști și cum ne pot impacta business-urile în cele mai bune moduri cu putință?
Astăzi trecem în revistă cele mai importante aspecte cu privire la rolul analistului financiar în evoluția unui business profitabil. Vom afla care sunt motivele pentru care căutăm cu interes maxim sfaturile unui analist financiar. Și vom descoperi de ce sunt aceștia în continuare printre cei mai căutați profesioniști din domeniu, de ce evaluările și proiecțiile lor stau la baza celor mai bune strategii de business.
De la bun început înțelegem că rolurile principale al analistului financiar sunt cele de evaluare, previzionare, proiecție și raportare.
Pornim de la o evaluare atentă și profundă a situației existente în cadrul unei companii, ținând cont și de climatul economic – social – politic – legislativ – fiscal. Previzionăm efecte care se pot concretiza, realizăm simulări și proiecții pe termen scurt, mediu și lung. Și raportăm toate informațiile într-o manieră în care antreprenorii le pot integra cu ușurință în planul lor de business.
În mod natural, înainte de a acționa, trebuie să ai strategie, trebuie să ai viziune clară, un plan solid, idei bine puse la punct și care să producă rezultatele dorite.
Iar înainte de a avea un plan, trebuie să ai o analiză care să-ți arate unde te afli și cum să procedezi pentru a ajunge acolo unde îți dorești, precum și pentru a înțelege ce este posibil pentru tine într-un anumit moment.
Altfel, riscăm să ne mișcăm haotic, să cheltuim resurse în mod aleatoriu și să obținem rezultate pe care le putem pune pe seama norocului mai mult decât pe seama unei strategii gândite logic cap-coadă.
Top 12 întrebări pe care analiștii financiari le primesc în mod constant în cadrul ședințelor de consultanță:
1. Cum se prezintă performanța financiară actuală a afacerii mele comparativ cu industria sau concurența?
2. Care sunt principalele puncte forte și puncte slabe identificate în analiza financiară a afacerii mele? Ce vulnerabilități ar trebui să acopăr cât mai rapid?
3. Ce obiective de business mi se potrivesc în acest moment?
4. Ce proiecții se pot realiza pentru veniturile și cheltuielile afacerii mele pe termen scurt și lung? Care sunt proiecțiile financiare pe termen scurt și lung, inclusiv estimări ale veniturilor, cheltuielilor, fluxurilor de numerar și a altor indicatori financiari pe care să le iau în considerare pentru stabilitatea afacerii mele?
5. Ce reduceri de costuri pot realiza fără un impact negativ substanțial?
6. Ce investiții strategice pot realiza cu risc minim și potențial maxim de profitabilitate? Ce pot face în mod concret pentru diversificarea portofoliului meu de investiții?
7. Ce impact poate avea o viitoare reorganizare (fuziune, divizare, asociere) pentru succesul companiei mele? Este o decizie oportună sau ar fi mai avantajos să merg mai departe pe cont propriu?
8. Ce opțiuni de finanțare pot lua în considerare pentru a sprijini obiectivele strategice ale afacerii mele?
9. Cum pot să catalizez acum, în cel mai simplu mod, îmbunătățirea performanței financiare și a eficienței operaționale? Care este cea mai bună mișcare pe care o pot realiza în următoarea perioadă de timp, “the next best move”?
10. Care sunt schimbările din mediul economic și financiar la care să fiu atent și cum le pot face față cu succes?
11. Care sunt principalele riscuri financiare identificate pentru afacerea mea din punctul de vedere al legislației și al schimbărilor care se preconizează?
12. Cum pot gestiona mai eficient capitalul de lucru pentru a optimiza lichiditatea afacerii mele?
Din discuția cu un analist financiar vom înțelege dacă anumite obiective de business ni se potrivesc, dacă ne vor aduce beneficii importante și dacă putem susține noile modificări pe termen lung.
E ca atunci când ai o afacere stabilă și profitabilă și, dintr-odată, decizi să o extinzi mai rapid decât aceasta se poate susține ca ritm și ca resurse care se investesc în aceste demersuri. Un analist financiar îți poate oferi o privire clară asupra ritmului de dezvoltare pe care afacerea ta îl poate susține.
În concluzie, începem de la analiza a tot ce este prezent într-un business, fie că sunt puncte forte, resurse disponibile, oportunități de creștere și dezvoltare, puncte slabe și care trebuie acoperite, vulnerabilități etc.
Mai departe, rolul vital al analistului financiar constă în interpretarea și comunicarea informațiilor financiare pentru a ajuta antreprenorii și profesioniștii să ia decizii informate. Traducem pe limba antreprenorilor toate informațiile de natură financiară și ne asigurăm că deciziile care se iau în considerare au în vedere sfaturile noastre.
Analistul financiar oferă o serie întreagă de beneficii întrucât:
Evaluarea performanței financiare se realizează în cel mai pragmatic mod posibil. Analistul financiar evaluează la rece situația financiară actuală a unei entități prin analiza datelor financiare și non-financiare, identificând punctele tari și punctele slabe ale acesteia. Nu există nicio urmă de subiectivism în activitatea unui analist financiar. Îți va oferi claritate și o viziune perfect obiectivă.
Prognozarea performanței viitoare devine perfect posibilă cu ajutorul unei analize financiare profunde. Analistul financiar utilizează datele istorice și tendințele relevante pentru a realiza previziuni cu privire la performanța financiară viitoare a unei entități și pentru a identifica riscuri și oportunități viitoare, posibile, puțin posibile, foarte probabile. Analistul financiar deține o paletă largă de scenarii pe care le va folosi pentru a-ți evalua șitesta afacerea, respectiv puterea ei de a oferi performanță.
Beneficiezi de recomandări și consultanță financiară pe tot parcursul colaborării cu un analist financiar. Practic, poți trece orice decizie de business prin filtrul analistului financiar.
Pe baza analizei sale, analistul financiar furnizează recomandări și sfaturi persoanelor cu putere de decizie, inclusiv managementului companiei, investitorilor și altor părți interesate. Deciziile se iau pe baza analizelor clare. Ne bazăm pe intuiție în procesele de analiză financiară, pentru că ne ajută să anticipăm tendințe economice și de business, însă aceasta trebuie susținută de cunoștințele profesionale și de experiență. Iar cifrele au, întotdeauna, ultimul cuvânt.
Monitorizarea și raportarea performanței financiare devin puncte cheie de plecare pentru dezvoltarea unui business solid. Analistul financiar monitorizează performanța financiară a unei companii în raport cu obiectivele stabilite și furnizează rapoarte periodice și analize pentru a te informa cu privire la progresele și tendințele relevante.
Analistul financiar este dator să te ajute să înțelegi cum stau lucrurile în afacerea ta. Îl poți privi ca pe un cititor al termostatului banilor tăi. Este profesionistul către care te îndrepți când vrei să știi de ce nu ești unde dorești să fii din punct de vedere financiar și cum poți ajunge acolo mai rapid și mai simplu.
În concluzie, analiza financiară și rolul analistului financiar sunt esențiale pentru a înțelege ce performanță financiară poate atinge afacerea ta, în ce măsură, cu ce eforturi și investiții, cu ce strategii și ce operațiuni financiare trebuie să pui în topul priorităților.
Desigur, doar analistul, fără implicarea managerilor, nu poate da răspunsul la toate întrebările, lucru care se întâmplă pentru că acest proces este o muncă de echipă.
În mod frecvent, multă lume se așteaptă ca analistul să scoată iepurele din joben fără ca echipa clientului să fie implicată în mod consistent. Însă acest scenariu este unul fals. Atât colectarea de informații, reorganizarea lor ca să devină relevante, cât și proiecțiile oferite, sunt rezultatul muncii comune.
Analiza financiară reprezintă una dintre zonele de focus principal pentru noi, la Accountess. Depunem eforturi consistente pentru ca afacerile clienților noștri să intre pe profit cât mai rapid posibil și apoi să dobândească stabilitate sporită și să acceseze toate beneficiile fiscale și financiare existente.
La Accountess oferim servicii de consultanță financiară, fiscală și de resurse umane. Ne-am propus ca prin intermediul specialiștilor noștri în analiză financiară, să oferim claritate și putere de decizie pentru clienți, întrucât noi credem că de la date de o acuratețe ridicată trebuie întotdeauna să pornim în toate demersurile noastre.
Te invităm să ne contactezi dacă ai nevoie de servicii de analiză financiară sau de consultanță pentru afacerea ta. Un coleg îți va răspunde în ce mai scurt timp pentru a programa o întâlnire de cunoaștere, de evaluare și de consiliere, pentru orice obiectiv de business ai în vedere în următoarea perioadă.
Succes maxim și afaceri pe profit!
Autor: Ana Cernescu, Managing Partner Accountess
Ne poți urmări pe Linkedin și pe Facebook pentru a rămâne mereu la curent cu materialele pe care le publicăm. De asemenea, te invităm să ne contactezi dacă simți că în afacerea ta este loc de mai bine în materie de îndrumare financiară, fiscală, precum și pentru managementul resurselor umane. La noi vei descoperi întotdeauna soluții personalizate, adaptate nevoilor și obiectivelor business-ului tău.