Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

 

Începând din 1 noiembrie 2018, TVA în domeniul turismului se reduce la 5%, potrivit deciziei Guvernului de a reduce prin ordonanţă de urgenţă cota de TVA de la 9% la 5%, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering precum şi pentru parcuri de distracţii.

Guvernul a motivat măsura astfel: „Turismul românesc este un domeniu dinamic şi cu potenţial de creştere.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că măsuri de stimulare precum acordarea voucherelor de vacanţă produc rezultate şi efecte pozitive pentru economie. Numărul turiştilor cazaţi în luna august 2018 a fost cu aproape 10% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Luăm astăzi (4 octombrie 2018) încă o decizie importantă pentru sprijinirea acestui sector: reducerea cotei taxei pe valoare adăugată la 5% pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative. România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism, iar experienţa din anii trecuţi dovedeşte că scăderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie.”

Guvernul speră astfel că operatorii din turism vor reduce tarifele şi că nu vor exista modificări de preţuri, astfel vacanţele vor deveni efectiv mai ieftine.
Există posibilitatea ca preţurile să rămână nemodificate, iar compensarea reducerii să se facă prin creşterea marjelor de profit. Un exemplu este creşterea numărului de turişti în luna august, creştere impulsionată de acordarea voucherelor de vacanţă. Cu alte cuvinte, se reduce preţul serviciilor din turism dar creşte numărul turiştilor.

Citeste mai mult…

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!