Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro

Conform unei Propuneri legislative înregistrate în 12 martie 2019 la Senat pentru dezbatere, părinţii ar putea beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor nevoiţi să rămână acasă, în situaţia închiderii temporare a şcolilor, grădiniţelor din cauza condiţiilor meteorogice nefavorabile sau a altor situaţii extreme.

Prevederile se aplică în cazul:
– părinţilor ai căror copii au vârsta de până la 12 ani
– părinţilor copiilor cu dizabilităţi

Părinţii au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care autorităţile dispun închiderea unităţilor de învăţământ.
Zilele libere se acordă la cererea  unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal în cazul famiiliilor monoparentale.
Acordarea zilelor libere se face pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, semnată de ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada respectivă.

Părinţii care solicită simultan zile libere, în situaţia în care se constată acest lucru, pierd definitiv posibilitatea ulterioară de a beneficia de prevederile legii.
Zilele libere se acordă doar unuia dintre părinţi, chiar şi în cazul familiilor cu mai mulţi copii.

Prin adoptarea unei astfel de măsuri legislative se doreşte sprijinirea părinţilor, având în vedere problemele cu care aceştia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiţi să rămână acasă ca urmare a închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

 

Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!