Discutăm din nou despre raportarea SAF-T și știm faptul că este un subiect care consumă resurse importante pentru toți contabilii, specialiștii și consultanții financiari.
Pe site-ul instituției ANAF, a fost recent publicat un material informativ în care regăsim 22 de teste de consistență pe care contribuabilii le pot aplica asupra datelor raportate prin xml aferent declarațiilor SAF-T. Aceste teste de consistență au ca obiectiv depunerea de declarații corecte și complete.
„Astfel, prin depunerea unor declarații corecte și complete, datele conținute în aceste declarații vor putea fi utilizate pentru scopul și rațiunea implementării acestui tip de raportare, evitându-se în acest mod inclusiv aplicarea de eventuale sancțiuni contravenționale pentru depunere incorectă sau incompletă, așa cum acestea sunt prevăzute la art. 337^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”, menționează reprezentanții ANAF.
Conform ANAF, testele propuse nu sunt limitative iar contribuabilii au posibilitatea de a aplica și alte teste proprii prin care să se realizeze validarea declarațiilor SAF-T din punct de vedere al corectitudinii și completitudinii.
Mai mult, reținem și faptul că toți contribuabilii care au depus declarații SAF-T incomplete sau incorecte au posibilitatea de rectificare a acestor declarații.
În cazul în care ANAF, pe baza analizelor efectuate, va identifica declarații incorecte sau incomplete, in primă fază, contribuabilii aflați în aceasta situație vor fi notificati. Daca neconformarea se păstrează, ANAF va proceda la aplicarea în mod gradual de sancțiuni, potrivit legislației în vigoare.
Descoperiți TESTELE de consistență pregătite de ANAF
Citiți și Ghid Esențial 2023: Aspecte importante despre raportarea SAF-T
Echipa Accountess
Vă invităm să ne urmăriți pagina de Facebook, precum și contul de Linkedin pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole de interes.