Raportarea Declaratiei SAF-T face obiectul unui nou material pe Blogul Accountess. Sunt numeroși clienți care se lovesc de acest subiect și una dintre principalele cauze este subestimarea efortului necesar pentru raportarea declarației catre ANAF.

Din fericire, cu ajutorul unei echipe de contabili experimentați, raportarea Declaratiei SAF-T poate fi un succes de la bun început însă ceea ce trebuie să înțelegem este că pe piață nu exista niciun soft contabil care să preia această sarcină în mod automat.

În mod concret, declarația SAF-T se raportează după ce softul contabil suportă modificări și ajustări specifice fiecărei companii în parte. Iar acolo unde există stocuri cu sute, mii sau zeci de mii de repere, lucrurile se pot complica și necesită timp pentru ca situația financiar-contabilă a companiei să se transpună perfect în declarația solicitată de ANAF.

În materialul de față vom trece în revista cele mai importante consecințe pentru neraportarea SAF-T la timp.

Consecințe pentru neraportarea SAF-T la timp:

A. amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii declarației până la termenul legal
B. amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declarații incorecte ori incomplete
C. creșterea riscului fiscal al companiei, ceea ce presupune atragerea de controale fiscale mai ample și mai dese
D. înscrierea faptei în cazierul fiscal al contribuabilului

Asa cum bine stim, cazierul fiscal este actul prin care statul urmărește modul în care contribuabilii respectă normele fiscale, contabile și financiare.

Totodată, el are scopul de a preveni și de a combate evaziunea fiscală, precum și de a eficientiza administrarea impozitelor și taxelor datorate statului.

Tinem cont de faptul ca sunt vizate persoanele fizice, juridice sau entitățile fără personalitate juridică ce nu își desfășoară activitatea potrivit legislației în vigoare.

Ce inseamna risc fiscal crescut sau cresterea riscului fiscal pentru o companie?

ANAF a dezvoltat un șablon de analiză a comportamentului contribuabililor și în funcție de comportamentul identificat îl incadrează într-o categorie anume de risc. Discutăm în mod concret despre 3 praguri de risc: Risc scăzut, mediu sau crescut.

În cazul contribuabililor cu risc mediu sau crescut ANAF, poate declanșa controale fiscale. Acestea pot fi generale sau tematice.

Ce anume duce la încadrarea într-o anumită categorie de risc fiscal? Spre exemplu, dacă se înregistrează pierderi contabile, dacă nu se solicită rambursare TVA deși ar trebui, și nu numai.

Aici intră și nedepunerea declarațiilor fiscale la termen sau depunerea declarațiilor în mod incorect sau incomplet.

Desigur, același lucru se întâmplă și atunci când există situația depunerii declarațiilor rectificative multiple. Se produce același rezultat, și anume că respectivul contribuabil intră într-o anumită categorie de risc fiscal.

De aceea este imperios să ai alături de tine o echipă de profesioniști care știu ce fac, își fac meseria cu atenție și implicare maximă și 100% cu simțul răspunderii. Discutăm despre implicații pe termen lung, nicidecum de efecte trecătoare. Istoricul fiscal al unei companii este foarte important.

În ceea ce privește înscrierea faptului în cazierul fiscal, conform legii, companiile se pot trezi cu fapte înscrise în acest document și de aici, desigur, decurg multiple efecte.

Așa cum bine știm, cazierul fiscal este un document pe care ANAF-ul îl emite și este similar cazierului judiciar emis de Poliție.

În cazierul fiscal sunt cuprinse faptele care pe contribuabil il impiedica să mai aibă anumite drepturi. Ca să dăm câteva exemple, să ne gândim la situația în care contribuabilul dorește să înființeze companii noi sau să obțina cod de TVA. Ei bine, el poate fi impedicat să realizeze aceste acțiuni dacă are anumite fapte înscrise în cazierul fiscal.

De asemenea, un contribuabil care are fapte înscrise în cazierul fiscal nu poate participa la licitații publice.

Faptele înscrise în cazierul fiscal nu sunt doar infracțiuni ci pot fi și abateri de la legile fiscale care nu sunt neaparat de natura infracțiunilor însă care sunt de natură a indica un comportamernt inadecvat al contribuabilului.

Omisiunea de a raporta SAF-T reprezintă o faptă care se va înscrie în cazierul fiscal.

Iată care sunt consecințele pentru neraportarea SAF-T la timp si cateva informații esențiale care să permită o bună înțelegere a acestui subiect extrem de important. Cu toate că exista o perioadă de gratie, lipsa pregătirilor și întârzierea demersurilor din partea echipei de contabili poate duce la neraportarea către ANAF în timp util.

Așadar, sfatul specialiștilor Accountess este ca o perioadă de aproximativ 4 luni să fie luată în considerare pentru ca raportarea declarației SAF-T să aibă toate șansele de succes.

 

Vă invităm să citiți și materialul informativ Ghid complet SAF-T 2023: Totul despre raportarea Declarației cu succes

Descărcați GHIDUL Esential Raportarea SAF-T 2023 în format PDF și distribuiți-l în rândul celor cărora credeți că le-ar putea fi de folos.

Descărcați GHIDUL Esențial 2023 Raportarea SAF-T

 

Vă invităm să ne urmăriți pagina de Facebook, precum și contul de Linkedin pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole de interes.

 

Autor: Ana Cernescu, Managing Partner Accountess

ACCOUNTESS

 

Ne-am bucura ca Accountess să fie în primul dumneavoastră gând atunci când aveți nevoie de ajutor, informații sau lămuriri pentru orice subiect care ține de consultanță fiscală, management financiar-contabil sau domeniul resurselor umane. Responsabilul dumneavoastră de cont este acolo pentru a prelua aceste solicitări și pentru a veni, ajutat de o echipă de peste 50 de specialiști, cu cele mai eficiente și profitabile soluții.