Autor
Gabriela Dragomir
accountess.ro
Potrivit Codului muncii, salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
Ca atare, angajatul poate refuza încasarea salariului printr-un virament bancar, dat fiind faptul că plata prin virament bancar este o opţiune şi nu o obligaţie. Astfel, angajatorul nu îi poate impune angajatului această opţiune de încasare şi trebuie să ţină cont de modalitatea de încasare pe care acestao preferă.
În acelaşi timp, plata prin virament bancar poate fi o condiţie deja inserată în contractele de muncă (contracte individuale sau colective de muncă, regulamente interne sau alte contracte din care să reiasă raporturi de muncă). În practică, de cele mai multe ori, angajatorii stabilesc, prin contract, plata salariului prin virament bancar, iar angajaţii acceptă această modalitate de remunerare.
Angajatorul poate plăti cash unui singur angajat un salariu mai mare de 10.000 lei?
Legea 70/2015 plafonează plata în numerar către persoane fizice la 10.000 lei/zi/persoană.
Plafoanele-limită prevăzute de această lege nu se aplică însă pentru retragerea de numerar în scopul plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal.
În acelaşi timp, se supun Legii 70/2015 operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică, de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane, şi se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar.
Plata salariilor nu se încadrează în niciuna dintre operaţiunile de mai sus iar legea nu prevede explicit nicio limitare a plăţii în numerar a salariilor.
Aşadar, plata drepturilor salariale nu se încadrează în plafonul de plăţi în numerar către persoane fizice de maxim 10.000 lei/zi/persoană.
Într-un mediu legislativ permanent în schimbare, le recomandăm antreprenorilor care vor să-şi verifice instant situaţia financiară a companiei să testeze max-ba. Poate fi inceputul unei frumoase prietenii!
Multumesc! Este primul raspuns explicat logic, dupa multe cautari.
Bună seara, a-și dori vă rog frumos să mă ajutați, șefa magazinului refuza să-mi dea salariul în cash zicînd că este tras la răspundere de către șefii lui, eu nu înțeleg de ce dar eu am dreptul să aleg sa mi se dea salariul în cash.
Vă rog să mă informați dacă cu puterea legii poate sa facă acest lucru, sau eu ce ar trebui sa fac?
vă mulțumesc frumos cu respect Gizella Zvonar
Modalitatea de plata a salariului se stabileste prin contractul individual de munca si/sau prin Regulamentul intern sau Contractul colectiv de munca. In cazul in care in niciunul dintre aceste documente nu este mentionata metoda folosita pentru plata salariului, angajatorul nu poate impune plata prin virament bancar.
Bună ziua, care este legea și articolul în care eu ca angajat am dreptul să cer salariul cash?
Art. 166 . [data, modalitatile si formele platii salariului]
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie/nelamurire: O persoana a lucarat la banca x, timp in care a accesat un credit cu o dobanda preferentiala cu conditia de incasare salariu in banca x.
Persoana isi schimba locul de munca, banca Y. A comunicat colegilor de la HR faptul ca are conditie la banca de x de incasare salariu ca sa isi mentina dobanda preferentiala, motiv pentru care a propus urmataorea varianta: o parte din salariul actual sa fie virat in banca x-inde este prezenta rata cu explicatia virare salariu, iar diferenta in contul bancii Y , la care lucreaza.
I s-a comunicat ca nu se poate face acest lucru.
Va rog frumos sa imi comunicati daca exista vreun articol de lege prin care angajatorul(Instituie bancara) poate obliga angajatul sa isi incaseze salariul strict la banca unde lucreaza.
Personal nu cred acest lucru, dar inca nu am gasit argumentarea potrivita prin care Orice Om poate incasa salariul in orice cont bancar, chiar daca nu este la banca unde lucreaza.
Multumesc frumos,
Nu exista o astfel de obligatie prevazuta de lege, insa poate exista o astfel de mentiune in Regulamentul intern. Daca angajatul a luat la cunostinta regulamentul, si-a asumat toate regulile prevazute de acest document.
De ce as refuza eu asa ceva? Eu si firma la care lucrez in acest moment avem cont la aceeasi banca si sunt intotdeauna prima care isi primeste salariul… Fara comision sau ceva de genul, spre deosebire de perioada cand lucram la o firma care avea cont la alta banca si plateam comision 5lei de incasare!
Unele persoane refuza acest lucru din diferite motive. Cel mai frecvent instituirea popririlor pe contul bancar.